Ország-világ

2008.09.04. 13:02

Nem használjuk ki vízerőműveinket?

Magyarország potenciális vízerőkészlete kevés, de ennek hasznosítása sem történik meg – jelentette ki Katona Kálmán, az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának MDF-es elnöke csütörtökön Budapesten.

mti

Vízeséseink többsége hasznosítás nélkül folyik a semmibe, pedig a természet károsítása nélkül megduplázhatnánk vízenergia-termelésünket
– fogalmazott az ellenzéki képviselő, aki a Kvassay-zsilipnél tartott sajtótájékoztatót.

Kitért arra, hogy az országban összesen 31 vízerőmű van, ami a teljes hazai villamosenergia-rendszer 0,5 százalékát adja. Budapesten is található egy vízerőmű, ez a Kvassay-zsilip.
Katona Kálmán szerint a jelenlegi teljesítmény a természet károsítása nélkül megduplázható lenne, a meglévő kihasználatlan esések hasznosításával. Hangsúlyozta: a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterhez fordul annak érdekében, hogy a tárca készítse el a kis vízerőművek stratégiai tervét.

Mint elhangzott, a 19. század végén 22 ezer „vízikerék” működött az országban, majd a második világháborút követően a meglévő vízimalmokat átalakították, és törpe vízerőművek tömegét létesítették. Jelenleg Magyarországon 15 olyan vízesés van, ahol kihasználatlanul folyik el a víz – tette hozzá Katona Kálmán.

Az ellenzéki képviselő szólt arról, hogy egy 1992-es országgyűlési határozat tiltja a dunakiliti duzzasztómű üzembe helyezését. Szerinte ez ma már nemcsak vízerő-hasznosítás szempontjából pazarlás, hanem a duzzasztóműnek fontos szerepe lehetne a Szigetköz vízpótlásában, valamint az Öreg-Duna medrének rehabilitációjában. Az MDF kezdeményezni fogja ennek a határozatnak a hatályon kívül helyezését.

Katona Kálmán felhívta a figyelmet arra, hogy a paksi atomerőműnél hűtésre a Dunából 100 köbméter vizet emelnek ki percenként, ez a víz azonban hasznosítás nélkül folyik vissza a Dunába. Kiemelte azt is, hogy a magyar szabályozás a megújuló erőforrások között kifejezetten diszkriminálja a vízerő-hasznosítást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában