Ország-világ

2008.09.04. 14:40

Nem nyomoznak a Móricka magazin ügyében

Bűncselekmény hiányában elutasította a Nemzeti Nyomozó Iroda Lévai Katalin feljelentését.

mti

Bűncselekmény hiányában elutasította a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Lévai Katalin feljelentését – közölte az MTI-vel az NNI szóvivője, Bartha László csütörtökön. A szocialista európai parlamenti képviselő a Móricka című vicclapban megjelent képregény miatt kezdeményezett vizsgálatot.

A hvg.hu augusztus elején a Roma Sajtóközpont híre alapján tette közzé, hogy cigányellenes képregénnyel jelent meg a vicclap legújabb száma. Lévai Katalin augusztus 13-án fordult levélben a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészséghez. Az európai parlamenti képviselő a levelében a roma lakossággal szembeni gyűlöletkeltésre alkalmasnak nevezte a Móricka című vicclapban megjelent képregényt, és ügyészségi vizsgálatot szorgalmazott.

Az EP szocialista képviselőcsoportjának romaügyi szóvivője azt írta: a provokatív publikáció ellentmond az alapvető emberi jogoknak, az európai uniós jogszabályoknak, az európai gyakorlatnak és a közösség elleni izgatás, illetve az uszítás bűncselekményeként értékelhető.

Lévai Katalin nem tartja elégségesnek a cselekedet kizárólag erkölcsi és társadalmi elítélését, kérte az ügyészséget, hogy tegye meg a szükséges lépéseket az ügy kivizsgálása érdekében.

A főügyészség a Legfőbb Ügyészségnek, az a Fővárosi Főügyészségnek, az pedig a NNI-nek küldte tovább a levelet. A Fővárosi Főügyészség szerint ugyanis „az érdemi döntés meghozatalára és az esetleges további eljárásra nem az ügyészségnek, hanem a nyomozó hatóságnak van hatásköre”.

Az NNI két héttel ezelőtt feljelentés-kiegészítést rendelt el az ügyben, majd most úgy döntött, a cselekmény nem bűncselekmény, ezért elutasította a feljelentést.

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének etikai bizottsága kizárta tagjai sorából a Móricka főszerkesztőjét, Szűcs Alfrédot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában