Ország-világ

2008.09.20. 10:21

Népszavazás lesz Miskolctapolcán

Népszavazáson dönthet Miskolctapolca önállóságáról a borsodi városrész lakossága, a miskolci közgyűlés nem gördített akadályt a voksolás elé

mti

A miskolci önkormányzat közgyűlése - miután összegyűlt a tapolcai városrész önállóvá válását kezdeményező megfelelő számú, hitelesített aláírás - jóváhagyta a helyi népszavazási kezdeményezést, az ott lakók december 7-én dönthetnek a városrész sorsáról - mondta Veres László.
A csaknem 2.400, szavazásra jogosult közül mintegy 900-an írták alá azt az ívet, amely az önállóság mellett érvelt. A szavazólapon egy kérdés szerepel majd: "Egyetért-e ön azzal, hogy Miskolctapolca új községként leváljon Miskolc városáról?".

Önkormányzati rendelet szerint helyi népszavazást a polgármesternél kezdeményezheti az érintett választópolgárok legalább negyede.

Miskolctapolca lakói 2005 januárjában egy lényegében hasonló kérdésről már tartottak népszavazást, akkor a 2.329 választásra jogosult közül 1.327 adta le voksát. A részvételi arány 57 százalékos volt, így a népszavazás eredményesnek bizonyult. A szavazóknak azonban több mint a fele elutasította a különválást: 548-an a városrész önállóságára, 774-en a Miskolchoz való tartozásra voksoltak, öt szavazat pedig érvénytelen volt.

Az európai hírű barlang-termálfürdőjéről nevezetes üdülőövezet lakói akkor és lényegében most is azért kezdeményeztek népszavazást az önállósodás mellett, mert megítélésük szerint Miskolc nem tett meg mindent a városhoz tartozó településrész fejlődéséért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában