Ország-világ

2008.09.18. 19:24

SPS: előny vagy hátrány?

„Mind a bérbeadónak, mind a bérlőnek előnyt jelent a várhatóan jövőre bevezetendő, egységes agrártámogatási rendszer (SPS). Így mindkét fél érdekelt a hosszú távú bérleti szerződésben” – hangoztatta csütörtökön Gráf József.

Z. H.

Az agárminiszter egy vitán azt mondta: az SPS-jogosultság növeli a föld értékét, amivel a 2011-es földpiaci nyitás után a külföldi befektetők is számolnak majd. A nemzeti tartalék képzésével pedig rendezhető a fiatal gazdák és a termelésbe újonnan belépők helyzete is. Gráf szerint az SPS-sel a fogyasztók is jól járnak, mert biztonságosabb, egészségesebb, olcsóbb mezőgazdasági terményekhez jutnak hozzá.

„1,8 millió, földjét bérbe adó földtulajdonost ér anyagi hátrány, mivel a bérleti szerződés lejártakor földjük után nem jár támogatás. Az SPS ugyanis a termeléshez kötött vagyoni jogot ad” – hangoztatta Font Sándor. Az Országgyűlés szakbizottságának fideszes elnöke szerint a vagyoni jog azt illeti meg, aki a 2006-os bázisévben haszonállat vagy termőföld tulajdonosa volt. Magyarországon kétmillió földtulajdonos és mindössze kétszázezer földhasználó van, a bérbe adott földterület pedig eléri a hárommillió hektárt. „Sok gazdálkodó nem tudja elfogadni, hogy bérbe adott földje után – annak ellenére, hogy a tulajdonjog az övé – mások jutnak támogatási joghoz” – mondta Font.

„Az unió közös agrárpolitikája az SPS irányába halad” – jelentette ki Tabajdi Csaba, MSZP-s európai parlamenti képviselő.

Jakab István, a Magosz elnöke megerősítette: nem támogatják az SPS-re történő átállást, míg nem készül egy nemzetstratégián alapuló hatástanulmány. Szerinte az uniónak sem érdeke, hogy ott alkalmazzák az SPS-t, ahol nem rendezettek a földtulajdoni viszonyok. A Magosz még 2010-ben sem térne át a rendszerre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában