Ország-világ

2008.09.08. 13:07

Szakadás az SZDSZ-ben?

Nem támogatja a szakértői kormányt a Komárom-Esztergom megyei SZDSZ.

mti

Az SZDSZ legfőbb politikai célja, hogy a 2010-es választásokon is parlamenti  párt legyen, ezért a Komárom-Esztergom megyei választmány legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy nem támogatja sem a szakértői kormány létrehozását, sem az előrehozott választásokat – tájékoztatta az MTI-t hétfőn a párt megyei elnöke.

„Az SZDSZ lenne a Fidesz szálláscsinálója, ha olyan lépéseket tenne, amelyek az előrehozott választásokat elősegítenék” – tette hozzá Varga Győző, aki szerint nem lenne megoldás egy szűk mozgástérrel rendelkező szakértői kormány. A politikus kifejtette, hogy a liberális párt által követendő eljárásban nincs meg feltétlenül az az egység, amelyett Fodor Gábor pártelnök a 13 tagú ügyvivői testületre „kivetít”.

Az SZDSZ-nek folytatnia kell az egyeztetéseket a szocialistákkal, arra kell törekednie, hogy a párt programjának elemeiből a lehető legtöbbet megvalósítsák és ezeket a sikereket fel lehessen mutatni a 2010-es választásokon – mondta a megyei elnök. Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke hétfőn levélben fordult az MDF, a Fidesz és a KDNP elnökéhez, amelyben arra kérte ellenzéki politikustársait, hogy közösen vizsgálják meg egy felállítandó, lehető legszélesebb támogatást bíró szakértői kormány lehetőségét.

Egy ilyen széles körű megállapodás a lehető legjobb megoldás, amely útját állja a további sodródásnak. Az SZDSZ meggyőződése szerint ugyanis egy szakértői kormány célja nem saját újraválasztása, hanem az ország előtt álló feladatok megoldása volna – írta levelében Fodor Gábor.

Fodor Gábor az SZDSZ ügyvivői testületének pénteki budapesti ülését követő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a párt elfogadja Gyurcsány Ferenc meghívását, de a megbeszélésen a szakértői  kormányról akar tárgyalni a miniszterelnökkel. Eörsi Mátyás, az SZDSZ országgyűlési képviselője, aki elmondása szerint nem volt jelen az ügyvivői testület pénteki ülésén, szombaton Budapesten újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy demokráciában nem létezik szakértői kormány, és a pártoknak az ország előtt álló kihívásokról kell tárgyalniuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában