Ország-világ

2008.09.23. 17:22

Szegényeledelnek tartják a magyarok a saját márkás termékeket

A magyar vásárlók negyven százaléka szerint a kiskereskedelmi üzletek saját márkás termékei a szegényeknek valók – derül ki a Nielsen legfrissebb felméréséből.

H. M.

A fogyasztók 45 százaléka pedig úgy látja, hogy bár olcsóbb a saját márkás termék, a márkás élelmiszereknek sokkal jobb az ár-érték arányuk. Bár minőségre nem jön be a fogyasztóknak a „gazdaságos” termék, a megkérdezettek több mint fele szerint küllemre nincs kivetnivaló a pénztárcakímélő árucikkekben, hiszen legalább olyan szép a csomagolásuk, mint a gyártói márkáké.

Az elemzés arra is rámutat, hogy egyes termékek esetében rendkívül márkahű a fogyasztó. Így például a recept nélkül kapható gyógyszerek, az élvezeti cikkek és a háztartási tisztítószerek estében szinte mindig ugyanazt a márkát teszi kosarába a vásárló. A szeletes csokoládé, a sör, illetve az ásványvíz vásárlásakor azonban már nem jellemző ez a fajta márkahűség.

A tanulmány rávilágít arra is, hogy a hipermarketek térnyerése egyre inkább maga alá gyűri a kisebb kereskedelmi egységeket. A jelek szerint a fogyasztókért vívott csata legnagyobb vesztesei az elmúlt két évben a pékségek és a zöldségesek voltak: pékségbe a családok hetente a két évvel korábbi tíz alkalom helyett már csak hétszer járnak, zöldségesnél pedig az eddigi öt vásárlás helyett már csak négyet bonyolítanak le a háztartások. Ezzel párhuzamosan a hipermarketekben viszont egyre több pékáru, valamint zöldség és gyümölcs fogy.

Húsimádó nemzet vagyunk

Csaknem 95 milliárd forintot költött a magyar lakosság húskészítményekre az elmúlt fél évben – áll a Nielsen kimutatásában. A közkedvelt termékek rangsorában a sör következik: hat hónap alatt több mint 65 milliárd forintnyi folyékony kenyér fogyott hazánkban. Ezt követi a sajt, amelyből 41 milliárd forintnyit majszoltunk el fél év alatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában