Ország-világ

2008.09.15. 13:31

Távhő-kompenzáció: döntés szeptember 30-ig

A kormány szeptember 30-ig dönthet a távhő-kompenzációs rendszerről, amely már ebben a fűtési szezonban alanyi jogon jár majd, de a rászorultak nagyobb támogatást kapnak. Erről Tóbiás József, az MSZP frakcióvezető-helyettese beszélt hétfőn a képviselőcsoport ülése után újságíróknak.

mti

A frakció döntött arról, hogy szeptember 30-ig a kormányzat hozza meg a távhő-korszerűsítési programmal kapcsolatos döntéseket – közölte a politikus. A program két részből áll: számlajóváírást és a távhő-korszerűsítési program forrásainak megerősítését tartalmazza. Emlékeztetett rá, hogy a frakcióban júniusban született megállapodás arról szólt, hogy „egy 10 százalékos csökkentés kerül a távhő-kompenzáció rendszerébe”. Kifejtette: ennek lesz egy, az öregségi nyugdíjminimumhoz kötődő rászorultsági és egy alanyi jogon járó része.
A frakcióigazgató szerint a számlajóváírás mindenkire vonatkozna, aki távfűtéssel működő háztartásban él, ezen belül azonban differenciálnának, a jövedelemi helyzetet és a fogyasztást figyelembe véve.   

Tóbiás József azt nem tudta megmondani, hogy összességében mennyi pénz jut kompenzációra, mivel nem a frakció dolga a források megtalálása, ez a kormány feladata. Ezzel összefüggésben hozzátette: az energiaszolgáltatókra kivetett extra adóról, az úgynevezett Robin Hood-adóról érdemben nem folytatott tárgyalást a frakció. Arra a kérdésre, hogy mikortól vezetik be a rendszert, Tóbiás József közölte: az a frakció szándéka, hogy már ebben a fűtési szezonban érvényesüljön.

Szavai szerint ma Magyarországon minden távhővel fűtött háztartásban élő ember kényszerfogyasztó, nem ő dönti el, mennyi energiát és hőt használ fel, és ezen változtatni kell. Ez együttműködést feltételez az önkormányzatokkal és magukkal a fogyasztókkal is – vélekedett, megjegyezve: ezért kívánják ösztönözni a szabályozhatóság és az egyéni mérhetőség megteremtését.

Az MTI vasárnapi információi szerint extraadót vetne ki a kormány az energiaszolgáltató cégekre a távhőtámogatás finanszírozására. A kormány 30 milliárd forint bevételt remél a Robin Hood-adóból. Az új adót átmeneti jelleggel, várhatóan két évig kellene fizetniük az energiaszolgáltató cégeknek, az energiaárak emelkedéséből származó többletnyereségük után. Az MTI szocialista forrásból úgy tudja, hogy ez alatt a két év alatt kellene a távhő-korszerűsítési programot annyira felgyorsítani, hogy a lakások zömében megvalósítsák a mérhetőséget és a szabályozhatóságot. Ez azzal is járna, hogy több forrást biztosítanának a panelfelújítási programra, vagyis növekedne a támogatások állami része.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában