Ország-világ

2008.09.24. 18:24

Távhőtámogatás mindenkinek

Alanyi jogon mindenki kap támogatást az idei fűtési szezonban, aki távhőszolgáltatást vesz idénybe. A novemberi számlákban már jelenkezik a fél éves kompenzáció.

Éber Sándor

„Minden távfűtéses lakás októbertől havonta 1150 forintos állami támogatást kap a fűtési szezon hat hónapjára” – jelentette be tegnap a kabinet ülése után Budai Bernadett kormányszóvivő. A távhő-kompenzációról elfogadott rendelet október elsejétől lép hatályba. Így várhatóan a novemberi számlában jelenik meg először a távhőtámogatás.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Alanyi jogon mindenki kap támogatást az idei fűtési szezonban.
[/caption]

A támogatást nem kell igényelni, minden érintett háztartásnak alanyi jogon jár. Eddig csak a szociálisan rászorultak kaptak támogatást, azok a családok, ahol az egy főre jutó jövedelem nem haladta meg a nyugdíjminimum 3,5-szeresét – körülbelül 100 ezer forintot –, ez a mintegy 650 ezer távfűtéses lakásból 300 ezret érintett. A fogyasztás alapján ezentúl a legszegényebbek – ahol a fogyasztási egységre jutó jövedelem nem éri el az 57 ezer forintot – gigajoule-onként 2184 forintot kapnak. Ez az összeg kategóriánként arányosan csökken az öregségi nyugdíjminimumhoz viszonyítva.

„A legrászorultabbak közé tartozó, 50 négyzetméteres panellakásban lakó család esetében havi 30 ezer forint helyett 18 ezer forint lesz a fűtésszámla, vagyis az energiaárak emelkedése ellenére csökken” – közölte tegnap Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök társasházi közös képviselők és választott tisztségviselők előtt azt mondta: a kormány két év „türelmi időt” ad a távfűtéses lakásokban élőknek, hogy modernizálják rendszerüket.

A kompenzációt, amelynek költsége mintegy 30 milliárd forint, a kormány Robin Hood-adó formájában két éven keresztül kérné el az energetikai cégektől. Gyurcsány arra hívta fel a figyelmet, hogy ezeknek a vállalatoknak az éves nyeresége mintegy 500 milliárd – csak a Molnak 400 milliárd – forint.

Közben folytatódik a panelfelújítási program is, itt az önkormányzat, a lakók és a kormány is egyharmadát vállalja a költségeknek. A kabinet azonban a részesedését akár 50 százalékra is emeli, hogy a lakások új szigetelést, nyilászárókat, átkötéseket és mérőrendszert alakítsanak ki. „Egy 80 négyzetméteres lakásban így 20 ezer forinttal is olcsóbb lehet a fűtés” – hangoztatta a miniszterelnök. Az eddigi 400 ezerről 500 ezer forintra emelkedik a költségvetési támogatás összege az ilyen beruházásokhoz.

Magyarországon mintegy 800 ezer ipari technológiával épült panellakás van, amelyből évente 50-60 ezret újítanak fel az eddigi 200 ezer mellett. A kormányfő bejelentette, hogy a jövőben már lehetőség lesz a távfűtéses hálózatról való leválásra is.

Környezetbarát távfűtés

„Tizenöt éve politikai ötletelés folyik távhő ügyben” – hangoztatta tegnap a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének elnöke. László György kifogásolta, hogy az orruk alá dörgölik, hogy mennyi támogatást kapnak, holott ezekek az összegeknek egy része nem náluk csapódik le. A távhő esetében a költségeket a számtalan fogyasztó között osztják el, ez azt jelenti, hogy a rendszerből történő tömeges kilépés a távhőszolgáltatás összeomlását eredményezheti. A szervezet szerint az EU környezetvédelmi irányelveinek ismeretében nyilvánvaló, hogy nem lehet lemondani a környezetbarát távfűtésről.

Érthetelenül drága a távhő

„Érthetetlen, hogy mitől ilyen drága a távhőszolgáltatás” – mondta lapunknak Hegedűs Miklós. A GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója szerint a hőtermeléshez kapcsolt villamosenergia átvétele az energetikai hálózatba a leghatékonyabb és legolcsóbb megoldás, mely még állami támogatást is kap. A szakértő szerint a monopolhelyzetben lévő cégeknél még a szocializmusban lévő beidegződések vannak. Régi elavult módszerek alapján vezetik ezeket a vállalatokat, nem gazdálkodnak racionálisan, nem érvényesülnek a piaci viszonyok. A 60-as, 70-es években kiépült hálózat pedig teljesen elavult már. „A vezetőknél nem a szakmai tudás, hanem a politikai kötődés számít” – mondta Hegedűs. A szolgáltatók önkormányzati tulajdonban vannak, akik érdekeltek a nyereségben, és egyúttal ők állapítják meg a fogyasztói árakat is. Hegedűs szerint nem tartja jó megoldásnak sem a Robin Hood-adót, sem a szociális feszültséget okozó alanyi jogon járó kompenzáció bevezetését sem, mivel ez a távhőárak magas árainak problémájét nem oldja meg gyökeresen.

Hegedűs szerint nem tartja jó megoldásnak sem a Robin Hood-adót, sem a szociális feszültséget okozó alanyi jogon járó kompenzáció bevezetését sem, mivel ez a távhőárak magas árainak problémájét nem oldja meg gyökeresen. Alanyi jogon mindenki kap támogatást az idei fűtési szezonban Alanyi jogon mindenki kap támogatást az idei fűtési szezonban. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában