Ország-világ

2008.09.03. 15:02

Tisztább lehet a Rába – szűrőt kapnak a bőrgyárak

Tovább javulhat a Rába vízminősége, miután megkezdték a feldbachi bőrgyárakban az új szűrőrendszer kiépítésének munkálatait – közölte Woki Zoltán, a Pronas szentgotthárdi környezetvédő civil szervezet elnöke szerdai közleményében.

mti

„A Boxmark vezetése arról tájékoztatta a Pronas civil egyesületet, hogy Feldbachban elkezdődtek az új szűrőrendszer csarnokának alapozási munkálatai” – olvasható a közleményben. A jelenlegi két szennyvízszűrési rendszer kiegészítésére szánt harmadik szűrési fokozattal kapcsolatban korábban eredményes kísérletek folytak a bécsi és a grazi műszaki egyetem közreműködésével.

A feldbachi beruházás teljes költsége 2 millió euró, mintegy 480 millió forint. Ennek 30 százaléka központi, 20 százaléka Steiermark és Burgenland tartomány támogatása. A berendezés a műszaki tervek szerint tartalmazni fog lebegtető és kicsapató állomást, homok- és aktív szénszűrőt, átadása 2009 második negyedévében várható.

Woki Zoltán közleménye szerint hasonló berendezést fognak a Boxmark jennersdorfi gyárában is építeni 1,8 millió euró értékben, amelynek átadása 2009. végére várható. Az osztrák cég véleménye szerint a mostani két szűrőrendszer is megfelelő hatékonyságú, és megfelel az előírásoknak, a kiegészítő berendezésekkel vezető pozíciót kíván betölteni a környezetvédelmi technológia területén, és mint referencia, fokozott érdeklődésre számít más hasonló vállalatok részéről. „A két berendezés átadása után természetesen a Rába vízminőségének javulása várható, bár itt még további vizsgálatok és intézkedések is szükségesek” – fejtette ki a Pronas közleményében Woki Zoltán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában