Ország-világ

2008.09.19. 15:49

Tovább tömhetik a libákat a termelők

Októbertől lekerülhetnek a Négy Mancs feketelistájáról a magyar üzemek, ha az állatvédők is elfogadják az agrártárca (FVM) által kidolgozott, és a hazai termelők és feldolgozók szervezetei által támogatott kompromisszumot.

F. K.

A kacsa- és libatömés marad, de a jövőben kötelezően címke jelölné a csomagoláson, hogy a terméket töméses hízlalással állították elő. Így a fogyasztó döntésére bízzák, hogy ennek tudatában megvásárolja-e ezeket. Többek között ennek elfogadásáért is demonstráltak a szentesi Hungerit Zrt. dolgozói pénteken az osztrák székhelyű Négy Mancs állatvédő alapítvány budapesti irodája előtt. Két szakszervezet képviselői petíciót adtak át az állatvédők szervezetének.

A hazai piac vezető cégének számító Hungerit szeptembertől állította le a hízott libák és kacsák feldolgozását, mert a cég a Négy Mancs kampánya miatt számos német és osztrák áruházláncból is kiszorult. Az alapítvány ugyanis kampányfilmjében azt mutatta be, milyen szenvedést okoz egy szárnyasnak a kényszertömés. A cég a bevételkiesés miatt több száz munkahely felszámolására kényszerült. Magyarországon állítják elő az Európában forgalmazott libamáj negyven százalékát.

F. K. Liba -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában