Ország-világ

2008.09.20. 14:32

Új típusú influenzavírus támadja Európát

Az európai influenzakonferencia kutatói figyelmeztetnek, idén új vírustörzs jelenik meg a földrészen, ezért minden eddiginél fontosabb a védekezés. Magyarország felkészült, októbertől a patikákban lesz a megfelelő mennyiségű oltóanyag.

Szabados Balázs

A küszöbön toporgó influenzaszezon különösen veszélyesnek ígérkezik idén, ezért minden eddiginél fontosabb a védekezés: aki teheti, oltassa be magát – figyelmeztettek az európai influenzakonferencián. Nem véletlen az aggodalom, hiszen új típusú vírus „támadja” Európát. Hangsúlyozták: nem azért lesz rosszabb a szezon, mert az új vírus fertőzőképesebb vagy ártalmasabb az eddigieknél, hanem mert az emberek szervezete egész egyszerűen nem emlékszik a kórokozóra. Ezért könnyebben betegíthet meg minket, vagy alakulhatnak ki a szövődményei.

[caption id="" align="alignleft" width="244"] Az európai influenza-konferencia kutatói figyelmeztetnek, idén új vírustörzs jelenik meg a földrészen
[/caption] Amire húsz éve nem volt példa, most bekövetkezett: a vírus módosulása miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) úgy döntött, hogy teljes egészében megváltoztatja a 2008–2009-es szezonra szánt oltóanyag összetételét. A három új vírustörzs egyikéről tudni lehet, hogy az utóbbi öt évben megközelítőleg háromszor annyi megbetegedést okozott Ausztráliában, mint a hagyományos változatok. A WHO távlati előrejelzése szerint influenza-világjárványtól is tartanunk kell, amennyiben bizonyos országok egészségügyi rendszerei nem javulnak. Mindezek okán a szakemberek közös akcióterv kidolgozására szólítják fel a kormányzatokat.

Berencsi György, az Országos Epidemiológiai Központ virológusa kérdésünkre elmondta: lesz világjárvány, azt viszont senki sem állíthatja, hogy ebben a „szezonban”. „A vakcinagyártók jelenleg évente 900 millió ember számára elegendő oltóanyagot tudnak előállítani. Ha kitörne a világjárvány, nagyjából kétmilliárd embert kellene beoltani. Ahhoz, hogy a gyártók 3–4 hónap alatt el tudják érni ezt a mennyiséget, elengedhetetlen, hogy fenntartsák a jelenlegi kapacitásukat” – véli a szakértő. Hozzátette: jóval több embert kellene Magyarországon beoltani.

Míg a tízmillió magyarnak csak negyede kapja meg az oltást, addig például az Egyesült Államokban vagy Kanadában a lakosság felét beoltják. Magyarországon – csakúgy, mint tavaly – 1,3 millió adag oltóanyaghoz ingyen juthatnak hozzá a veszélyeztetett hatvan év felettiek, a krónikus betegek és az egészségügyben dolgozók. A többiek októbertől a patikákban szerezhetik be a vakcinát 1500–2000 forintos áron. A legutóbbi influenzajárvány – amelynek okozója az 1918-as spanyolnáthavírus kései leszármazottja volt – nyolc hete alatt 253 ezren mentek orvoshoz influenzás tünetekkel. Az influenza A és B vírusát is kimutatták, és a térítésmentes oltóanyag 80 százalékát használták fel.

„Tartani, s nem megijedni kell az influenzától” – nyilatkozta lapunknak Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont orvosa. A tüdőgyógyász szakember szerint a védőoltás a vírus ellen jó megelőzés lehet. Az idei oltóanyag októbertől kapható Magyarországon, s mivel az oltást követően 2–3 hét alatt éri el a szervezet a megfelelő védekezési szintet, érdemes már abban a hónapban beadatni.

A védelem általában egy évig tart. Hidvégi Edit azoknak ajánlja elsősorban az oltást, akik fokozottan fogékonyak a vírusfertőzésekre, így elsősorban a tüdő-, szív-, érrendszeri vagy cukorbetegséggel küzdő időseknek és a gyermekeknek. „A védőoltás hosszú távon sem gyengíti az immunrendszert – cáfolta a közkeletű tévhitet a szakember –, éppen ellenkezőleg: felkészíti azt a megpróbáltatásokra. Az antibiotikum valóban gyengítheti, ám azt bakteriális fertőzések esetén alkalmazzák.” Azért otthon is készülhetünk a „szezonra”: ha rendszeresen egészségesen táplálkozunk, odafigyelünk arra, hogy elegendő folyadékot igyunk, és természetes formában sok vitamint fogyasztunk, könnyebben vészeljük át a telet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában