Ország-világ

2008.09.11. 06:39

Ütőértágulat-kezelés kisműtéttel

Nagy hasi műtétek helyett minimális beavatkozással kezelhetik a jövőben a hasi ütőértágulatban (AAA) szenvedő betegeket.

Dreissiger

A következő generációs orvosi eszközt, amelyet a hasi főütőér tágulatának kezelésére fejlesztettek ki, már beültették az első betegekbe az USA-ban. Hazánkban is legalább tízezer embert érintene a fejlesztés, de az orvosok egyelőre még nem tudják alkalmazni az új eszközt: az ugyanis túlságosan drága. Engedélyeztetése azonban már folyamatban van, leghamarabb az év végén kerülhet a kórházakba.

Az AAA életveszélyes állapot: meggyengül az érfal, ami ezért kiszakadhat, súlyos belső vérzést okozva. Ez a szövődmény a betegek húsz százalékánál következik be időbeni kezelés nélkül. Előrehaladottabb esetben operációra van szükség. Sokáig erre csak a nagy hasi műtét jelentett megoldást. A szegycsonttól a köldökig húzódó bemetszést ejtenek, majd a belső szerveket félrehúzva jutnak hozzá az érintett érszakaszhoz.

Az új eszköznek köszönhetően a veszélyes, többórás műtéteket felválthatná egy kisebb beavatkozással járó eljárás: apró, cső formájú fémháló, úgynevezett sztent beültetése. Ezzel a lábadozási idő jelentősen csökkenne, ráadásul a műtéti megterhelés és a szövődmények kockázata is lényegesen kisebb egy ilyen beavatkozás során.

Hogyan működik a sztent?

A sztentet (fémhálót) a combverőéren keresztül felvezetett katéterrel lehet eljuttatni a tágult érszakaszba. A vér ezután a beültetett sztenten keresztül áramlik. Így az érfalra gyakorolt nyomás csökken, ezzel együtt a kiszakadás veszélye is megszűnik. A szaknyelven endovaszkuláris korrekciónak (EVAR) nevezett beavatkozás speciális eszközöket és szakértelmet igényel ugyan, viszont a műtéti megterhelés és a szövődmények kockázata lényegesen kisebb, mint hasi műtét mellett.

Dreissiger Hogyan működik a sztent? A sztentet (fémhálót) a combverőéren keresztül felvezetett katéterrel lehet eljuttatni a tágult érszakaszba. A vér ezután a beültetett sztenten keresztül áramlik. Így az érfalra gyakorolt nyomás csökken, ezzel együtt a kiszakadás veszélye is megszűnik. A szaknyelven endovaszkuláris korrekciónak (EVAR) nevezett beavatkozás speciális eszközöket és szakértelmet igényel ugyan, viszont a műtéti megterhelés és a szövődmények kockázata lényegesen kisebb, mint hasi műtét mellett. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában