Ország-világ

2008.09.16. 07:06

Válogatott szeméthegyek

Gombamód szaporodnak a szelektív hulladékgyűjtést szolgáló színes kukák az országban, a nyugat-európai átlagtól azonban még így is elmaradunk. A szakemberek szerint a helyzet javításához az emberek felfogásán is változtatni kellene.

Hampl Márta

[caption id="" align="alignleft" width="460"] Az országjáró kamion a hasznosítási folyamat egyszerű modellezésével kívánja eloszlatni a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos tévhiteket. FOTÓ: SCHMIDT JÁNOS
[/caption]Az elmúlt évben 885 ezer tonna, csomagolásból származó hulladékot termelt a magyar lakosság, amiből 451 ezer tonnát újból feldolgoztak, így több mint ötvenszázalékos volt hazánkban a hulladék-újrahasznosítási arány – mondta el Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter hétfőn, az Újrahasznosítási Hónap nyitónapján. A nyugat-európai átlagtól viszont még így is elmarad hazánk, hiszen míg nálunk tavaly tíz kilogramm szelektíven gyűjtött szemét jutott egy főre, addig a nyugati országokban ez az arány húsz-harminc kilogramm volt. Figyelemreméltó azonban a magyar eredmény annak tükrében, hogy két évvel ezelőtt a hulladékok újrahasznosításának aránya csupán 10-12 százalékos volt.

Van azonban még behoznivalónk, hiszen egy uniós irányelv értelmében hazánknak 2012-ig a kibocsátott üveg és papír alapanyagú csomagolási hulladék hatvan százalékának, a fémhulladék ötven százalékának, a műanyag hulladék 22,5 százalékának, illetve a fahulladék 15 százalékának összegyűjtéséről és hasznosításáról kellene gondoskodnia. Az irányelv szerint a hulladék begyűjtése és újbóli felhasználása a csomagolást végző vagy a csomagolt termékeket forgalmazó cégek felelőssége, a szakemberek szerint azonban az emberek hozzáállása is nagyban befolyásolja az elérhető eredményeket. Egy felmérés szerint ugyanis a magyarok egy részében csak addig mutatkozik bármiféle hajlandóság a szelektív hulladékgyűjtésre, amíg az erre alkalmas kukák – amelyek a szeméttípustól függően eltérő színűek – kétszáz méteres távolságon belül találhatók az otthonuktól.

Napjainkban egyébként nagyjából 4500 hulladékgyűjtő sziget szolgálja országszerte a szelektív hulladékgyűjtés ügyét, ami elvileg ötmillió ember számára teszi lehetővé, hogy szétválogassa szemetét. A hatóság elképzelése szerint 2012-re már nyolc-kilenc millió lakóra terjedhet ki országszerte a szelektív hulladékgyűjtés.

Országjáró kamionnal tanítanak ésszel szemetelni

Hétfőn indult útnak az Újrahasznosító Hónap keretén belül az az országjáró kamion, amely a hasznosítási folyamat egyszerű modellezésével kívánja eloszlatni a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos tévhiteket. Továbbá bemutatni a hulladékok útját a gyűjtőszigettől a feldolgozóüzemen keresztül a boltok polcaiig, és ezáltal megmutatni a szelektálás értelmét. A kamionban berendezett interaktív kiállítás összesen 24 városba látogat el. A rendezvénykamion a városok közterületein parkolva egy-egy napig várja az érdeklődőket 2008. szeptember 15. és október 17. között.

Bár már az ország számos pontján fellelhetők a színes kukák, továbbra is Budapesten a legelterjedtebb a szelektív gyűjtési módszer. A szemetelés ezen módját 2003 végén vezették be a fővárosban, ekkor telepítették az első hulladékgyűjtő szigeteket, első körben száz darabot. Ezt követte 2004-ben és 2005-ben újabb 250-250 sziget kihelyezése. Az adatok szerint a szelektív szemetelés egyre népszerűbb lett a fővárosiak körében, hiszen 2006-ban már 16 ezer tonna szelektíven begyűjtött hulladékot hasznosítottak újra.

A hatóságok tavaly további száz hulladékgyűjtő szigetet helyeztek ki a főváros egész területén, idén pedig még kétszáz sziget telepítését tervezik. Az áhított lefedettséget – hogy a budapestiek túlnyomó többsége háromszáz méteren belül, közterületen szabadulhasson meg szelektíven hulladékától – viszont majd csak jövőre, újabb kétszáz hulladéksziget kihelyezésével érheti el Budapest. És még ez sem érné el a lakosság „lustasági küszöbének” számító kétszáz métert. Az év első felében egyébként több mint tízezer tonna csomagolási hulladék származott a fővárosban lakossági gyűjtésből, országos szinten pedig meghaladta a 25 ezer tonnát.

A rendezvénykamion a városok közterületein parkolva egy-egy napig várja az érdeklődőket 2008. szeptember 15. és október 17. között. Az országjáró kamion a hasznosítási folyamat egyszerű modellezésével kívánja eloszlatni a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos tévhiteket. FOTÓ: SCHMIDT JÁNOS Szelektívhulladékgyűjtő sziget Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő kamion. FOTÓ: SCHMIDT JÁNOS -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában