Ország-világ

2008.09.12. 11:08

Vesekövet okozott a vegyszeres kínai tejpor

A kínai kormány komoly büntetést helyezett kilátásba pénteken azután, hogy kiderült: az egyik legnagyobb tejipari vállalatnak 700 tonna tejport kellett kivonnia a forgalomból, mivel az vesekövet okozott csecsemőknél.

VGO – MTI Eco

Az ügy ismét a kínai élelmiszer-biztonság hiányosságaira irányította a nemzetközi figyelmet. Az amerikai hatóságok az eset kapcsán felhívást intéztek a vásárlókhoz, hogy általában is kerüljék a kínai gyermektápszereket, holott az információk szerint a fertőzött tápszerekből hivatalos csatornákon nem kerülhetett termék az Egyesült Államokba.

Csempészés útján azonban bejuthatott az áru főként a helyi kínai piacokra. Egy új-zélandi vállalat, amely résztulajdonosa az érintett kínai cégnek, közölte, hogy tudomása szerint tejport nem exportálták Kínából. A Sanlu Group Co., Kína első számú tejporgyártója rendelte el a termék-visszahívást, miután a tejpor hatására 50 bébinél képződött vesekő, és egyikük meg is halt – jelentette az Új-Kína hírügynökség. A Sanlu által elvégzett tesztek kimutatták, hogy a tejpor melamint, a műanyagok gyártásánál használatos vegyszert tartalmazott. A pekingi egészségügyi minisztérium szóvivője közölte, hogy a felelősöket szigorúan meg fogják büntetni.

A minisztérium országos intézkedés keretében jelentéstételre, vizsgálatok és kezelések azonnali megszervezésére sürgette a helyi hatóságokat.
A közelmúltban számos esetben – fertőzött fogkrém, tenger gyümölcse, hibás gyerekjátékok – támadt külföldön bizalmatlanság a kínai termékek iránt, és késztették az esetek arra a kínai hatóságokat, hogy vizsgálják felül a termékbiztonsági rendszert. A Sanlu gyár tejporát Kínában Sanlu Bei Bei Infant Powder néven forgalmazzák.

A cég, amely napi 6800 tonna tejet termel, a kínai tejporpiac 18 százalékát ellenőrzi. A vállalat részt vesz a kínai űrprogramban is, tejporral látja el az űrhajósokat. A melamin nemrégiben érintett volt egy nagyszabású állateledel visszahívásában az Egyesült Államokban. Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal megtiltotta olyan állateledelek forgalmazását, amelyek Kínából származó, melaminnal szennyezett búzaglutént és rizsfehérje-koncentrátumot tartalmaztak.
A kifogásolt termékek visszahívására azt követően került sor, miután az Egyesült Államokban számos házikedvenc, főként macska és kutya betegedett meg, illetve pusztult el, és a helyi hatóságok feltételezték, hogy az esetek bizonyos állateledelek fogyasztásával hozhatók összefüggésbe.

A melamin olyan kémiai anyag, amelyet műanyaggyártáshoz, gyanta- és műtrágyagyártásához használnak. Az amerikai hatóságok a megbetegedések, illetve az állatok elpusztulásának hátterében az állateledelek két alapanyagának, az állományjavító búzagluténnek, valamint a rizsfehérje-koncentrátumnak melaminnal történő szennyeződését valószínűsítik. A nitrogénben gazdag melamin azt a látszatot kelti, hogy az adott élelmiszer proteinben gazdag. Az amerikai állateledel-szennyezés kapcsán a Magyar Élelmiszer-Biztonsági Hivatal honlapján közölte: nem volt bizonyíték arra, hogy szennyezett búzaglutén, rizsfehérje-koncentrátum, vagy bármilyen más, Kínából származó fehérjeforrás az Európai Unióba is került volna, de az Európai Bizottság arra kérte a tagállamokat, hogy melaminra, illetve melamin-származékokra mintázzák a harmadik országból, elsősorban Kínából érkező búzaglutén, kukoricaglutén, kukoricakorpa, szójafehérje, rizskorpa, valamint rizsfehérje-koncentrátum szállítmányokat, és eredményeikről küldjenek tájékoztatást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában