Ország-világ

2008.10.20. 16:03

A fiktív tagbeléptetéseknél is hamisított Lados

Lados István, a Zuschlag-ügy másodrendű vádlottja az MSZP Vas megyei szervezeteinél történt fiktív tagbeléptetéseknél is részt vett az okiratok meghamisításában. Méghozzá az elsőrendű vádlott Zuschlag János utasítására – derült ki a hétfői kihallgatáson.

mti

A Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folytatódott a Zuschlag-per másodrendű vádlottjának kihallgatása. Fodor Endre tanácsvezető bíró felolvasta a vádlott ügyészségnek tett vallomásait, s ezeket Lados megerősítette. Mint korábban vallotta: a fiktív tagok beléptetésével az volt a célja Zuschlag Jánosnak és a megyei elnöki posztra pályázó politikustársának, hogy a korábbi megyei elnököt leváltsák.

Most is elmondta: 2003-ban egy munkanapján a képviselői irodaházban beléptetési jegyzőkönyveket és aláírásokat kellett hamisítani azért, hogy Vas megyében papíron több MSZP-tag legyen. Lados szerint jegyzőkönyveket hamisítottak, ahol a jelenléti íveken az aláírásokat Zuschlag János, Őri András negyedrendű vádlott, Szabó Bálint és ő írták alá. A végső cél az volt, hogy Tóth Csaba elnyerje a az MSZP megyei elnöki helyét, amihez a taglétszám fiktív felduzzasztására volt szükség.

Lados szerint Tóth már korábban is megpróbálta elnyerni az MSZP Vas megyei elnökétől, Ipkovich Györgytől a posztot. Szabó Bálint Tóth Csaba embere volt. Lados beszámolt egy házkutatásról is, amikor a rendőrök a Köztársaság téren, a FIB helyiségeiben iratokat kerestek. Ezek ott voltak a harmadik emeleti páncélszekrényben, de a rendőrök nem nyittatták ki azokat. Zuschlag utasította a kihallgatásra várókat, hogy mit kell vallani.

Németh Zsolt ügyész tájékoztatásul közölte, hogy a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságon korábban magánokirat-hamisítás miatt folytattak büntetőeljárást a fiktív tagbeléptetéssel kapcsolatban, amit megszüntettek. „Ezt az anyagot a jelen ügyben eljáró nyomozóhatóság bekérte, majd Lados István vallomásával együtt visszaküldte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságnak, azonban az ügy további fejleményeiről nincs tudomásunk” – mondta a vád képviselője a tárgyaláson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában