Ország-világ

2008.10.27. 09:30

A Robin Hood adó már nem szerepel a költségvetésben sem

Bár a törvényjavaslatot még nem vonták vissza beterjesztői, feltűnő hogy nem szerepel a Robin Hood-adó az új költségvetési törvényben.

BAMA

A kisebbségi kormány valószínűleg ezzel a lépéssel teszi elfogadhatóbbá a költségvetést a szabaddemokraták szemében - írja a Napi Gazdaság. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése szerint az eredeti tervhez képest 102 milliárd forinttal kevesebb adóbevétele lesz a költségvetésnek jövőre. A Robin Hood-adóból származó esetleges 30 milliárd forinttal együtt így is 70 milliárd mínusszal számol az új költségvetés.

A legnagyobb kiesés az a 176,7 milliárdos tétel, amely az alacsonyabb társasági adóból származna. Ez részben a gazdasági teljesítmény, részben az elmaradó adókulcs-növelés (16-ról 18 százalékra emelés) miatt adódik. A fogyasztás visszaesése miatt közel 70 milliárddal maradnak el az áfa-bevételek, 40 milliárddal a jövedéki adók bevételei - a költségvetés első változatához képest.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában