Ország-világ

2008.10.05. 05:49

Állandóan telefonálok, de sosem kerülök adásba

Olvasóink sokaságának visszatérő kérdése: Hogy lehet az, hogy rendszeresen betelefonálnak az egyik televíziós nyereményjátékba, de nem kerülnek adásba?

R. V.

A televíziós pénznyerő telefonos játékok a pénzgyűjtés speciális formái. Sokan úgy vélik, hogy úgy működnek, ahogy a tévékben mondják: „Ha ön betelefonál, nyithat a vonal, és önnek máris a kezében van a kulcs akár több százezer forint elnyeréséhez!” Ám ez többnyire a laikusok optimista hiedelme. A valóságban ezek a játékok egészen másnak hozzák a pénzt – zömében a televízió kasszájának vagy a néhány szerencsésnek.

A valóságot közlik ugyan a képernyőn, de burkoltan – mondták el a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A játék ugyanis a következőképpen zajlik: a telefonáláshoz egy bizonyos időintervallum áll rendelkezésre. Ez alatt a nyereményre áhítozók felhívják a számot, mire a központi rendszer automata hangja jó esetben beleszól a kagylóba, hogy regisztrálta őket. Rossz esetben még ennyi sem történik. (Mondjuk azt hallja a telefonáló, mint olvasónk is: „Az ön által kezdeményezett hívásra az ön készüléke alkalmatlan.”) Öt-tíz perc alatt rengeteg hívás érkezik. Akár több ezer. A gép kisorsol egyetlen telefonszámot, amelynek tulajdonosát visszahívják. Ő megmondja tippjét a megfejtésre. A játék lényege: minél könnyebbnek látszó kérdést feltenni, hogy minél többen telefonáljanak. Az ő pénzükből hízik a nyeremény összege, aminek csak egy részét viszi el a nyertes. A másik része a tévécsatorna haszna.

Mindez ellen nincs jogi védelem. Hiszen azzal, hogy felhívjuk a számot, úgynevezett ráutaló magatartást mutatunk. Vagyis beleegyeztünk a feltételbe: részvételünk árát, az emelt díjas hívást készek vagyunk kifizetni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában