Ország-világ

2008.10.18. 17:00

Bonsaikiállítás az Állatkertben

Háromszáznál is több különleges fácska kerül bemutatásra minden idők legnagyobb magyarországi bonsai kiállításán, amely vasárnapig látogatható a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A kiállítást ikebana virágkötészeti bemutató, teaceremónia, valamint szusikóstoló teszi teljessé.

H. R.

Minden idők legnagyobb szabású magyarországi bonsai kiállítását tekinthetik meg a hétvégén a Fővárosi Állat- és Növénykert látogatói. A városligeti intézmény és az Egyetemi Bonsai Club közös szervezésében életre hívott kiállítást pénteken délelőtt nyitotta meg őexcellenciája Nabekura Shinichi, a Japán Császárság magyarországi nagykövete, valamint Horváth Csaba főpolgármester-helyettes. A háromnapos kiállítást a japáni mód szerint nevelt és gondozott fácskákon kívül virágkötészeti bemutató, valamint kulturális és gasztronómiai program teszi teljessé.

Bonsai-pavilon

A most látható kiállítás mellett az Állatkert állandó jelleggel ad otthont a Magyar Nemzeti Bonsai Gyűjteménynek, amely nemzetközi mércével mérve is rangos, és számos különlegességet felvonultató kollekciónak számít. A gyűjteményt alkotó csaknem harminc fácskát tavasztól őszig a Japánkert melletti Bonsai-pavilonban láthatják az Állatkert látogatói.

Maguk a bonsai kompozíciók a Nagyszikla belső csarnokában kerülnek bemutatásra. Háromszáznál is több bonsai-t láthatnak itt az érdeklődők, nagyszámú magyar, és több külföldi (lengyel, liván, cseh, szlovák, osztrák) kiállító jóvoltából. A miniatűr fák nem önmagukban láthatóak, hanem bemutatási forma szerinti komplett egységenként. Így a tulajdonképpeni bonsai fák mellé úgynevezett szuiszeki kövek, hangsúlyozó növény és faragott kiállítótárgyak társulnak.

A kiállítás másik fő helyszínén, a Barlangteremben origami papírhajtogatás, ikebana virágkötészeti bemutató, bonsai alakítási bemutató, illetve teaceremónia nyújt ízelítőt a japán kultúrából és kertművészetről. Az előtérben felállításra kerülő szusi bárban az ázsiai szigetország gasztronómiájával ismerkedhetnek az érdeklődök. A helyszínen bonsai gondozási tanácsadással is szolgálnak a szakemberek, mi több, a miniatűr fák gondozásához szükséges eszközök is beszerezhetőek a Bararlangteremben.

Lapos edény

A „bon-szai” kifejezés eredetileg lapos edényben nevelt fácskát jelöl. Az aprócska, ám arányos alakú fák művészetének ugyanis az az alapja, hogy egy lapos cserépedényre való termőföld szolgál a bonsai-ok táptalajául. Ennek következtében csak kicsiny támasztó és táplálék-felszívó gyökérzet tud kialakulni, így aztán a fa maga is „kisnövésű” lesz. Az arányos megjelenést a fácskák megfelelő gondozásával és metszésével érik el a kertművészek.

H. R. Lapos edény A „bon-szai” kifejezés eredetileg lapos edényben nevelt fácskát jelöl. Az aprócska, ám arányos alakú fák művészetének ugyanis az az alapja, hogy egy lapos cserépedényre való termőföld szolgál a bonsai-ok táptalajául. Ennek következtében csak kicsiny támasztó és táplálék-felszívó gyökérzet tud kialakulni, így aztán a fa maga is „kisnövésű” lesz. Az arányos megjelenést a fácskák megfelelő gondozásával és metszésével érik el a kertművészek. Bonsai-pavilon A most látható kiállítás mellett az Állatkert állandó jelleggel ad otthont a Magyar Nemzeti Bonsai Gyűjteménynek, amely nemzetközi mércével mérve is rangos, és számos különlegességet felvonultató kollekciónak számít. A gyűjteményt alkotó csaknem harminc fácskát tavasztól őszig a Japánkert melletti Bonsai-pavilonban láthatják az Állatkert látogatói.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában