Ország-világ

2008.10.31. 13:37

Fáradt lemezt nyom a Fidesz Gyurcsány szerint

A semmit sem felejtő és semmit sem tanuló Bourbonokhoz hasonlította a Fideszt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Népszavának adott interjújában. Gyurcsány szerint a Fidesz 2006 óta ugyanazt a fáradt lemezt nyomja, miközben az MDF és az SZDSZ felelősen vesz részt a válságkezelő programban.

BAMA

A Fidesz a pénzügyi válságot követő összefogás idején is úgy viselkedik, mint a Bourbonok: semmit nem felejtenek, és semmit nem tanulnak - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Népszavának adott interjújában. A kormányfő szerint a legnagyobb ellenzéki párt ugyanazt a fáradt lemezt nyomja 2006 óta, bármi történjék a világban.

A nemzeti csúcsot követően már három ötpárti tárgyalás volt, és ebben a helyzetben Orbán Viktornak meg kell hallania az együttműködés parancsát, ha akarja, ha nem - mondta Gyurcsány. "Ebben a helyzetben az együttműködés miniszterelnöke vagyok. A Fidesz elnöke pedig a pártoskodás vezére. Mindenki eldöntheti, melyik utat követi."

Most nem babra ment és megy a játék. "Sem idő, sem energia nincs arra, hogy rossz, megkopott politikai poénokra válaszoljon az ember. Úgy gondolom, energiánkat másra kell koncentrálni" - mondta a lapnak a kormányfő. Szerinte két ellenzéki párt, az SZDSZ és az MDF rendkívül felelősen vesz részt a válságkezelő folyamatban: nem népszerűséghajhász módon, és együttműködésre készen.

Azt, hogy miatta lenne ilyen magas a jegybanki alapkamat "gyermekded, sőt silány gondolkodásnak" nevezte. "2000-ben Magyarországon az irányadó kamatláb 8 százalékkal volt magasabb, mint a Cseh Köztársaságé. Ki volt akkor a miniszterelnök? Ez akkor azt jelenti, hogy 2000-ben ezek szerint a pokolba kívánták volna a piacok az akkori miniszterelnököt?" - kérdezett vissza Gyurcsány.

Arra a kérdésre, hogy Sólyom László államfő megkérdezte-e őt a válság idején, hogyan állunk, és ajánlott-e valamilyen segítséget, azt válaszolta: nincs róla tudomása, hogy kezdeményezett volna tájékozódást, vagy beszélgetést a jegybankelnöknél, vagy a pénzügyminiszternél, nála pedig nem jelentkezett ez ügyben Sólyom. "Elbizonytalanít a köztársasági elnök úrnak a Nemzeti csúcsot elutasító magatartása. Nem tudom, mennyire érdekli őt ez a kérdés. De ezt neki kell eldönteni. Ha ő tájékoztatás kér, mi a legnagyobb örömmel és készségesen tesszük ezt meg" - mondta.

Gyurcsány emellett beszélt az önkormányzati reformról, amelyről újra leülni egyeztetne az ellenzékkel, mert szerinte azok a milliárdok, amelyeket arra költenek, hogy fenntartsák minden településen az önálló hivatalt, útépítésre, szociális ellátásra is fordíthatók lennének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában