Ország-világ

2008.10.03. 06:37

Háromszáz évig jó volt

Magánember nem vásárolhat higanyos lázmérőt, a kórházakban pedig fokozatosan lecserélik azokat.

Vég Márton

Már beiktatták a hazai jogrendbe, és várhatóan még e hónap első felében kihirdetik azt az uniós jogszabályt, amely szerint áprilistól tilos lesz higanyos, nem elektronikus mérőműszereket forgalmazni Magyarországon. Tehát magánembereknek nem értékesíthető többé ilyen láz- vagy vérnyomásmérő, a kórházakban pedig az előbbieket fokozatosan le kell cserélni. Az utóbbi eszközöket tovább használhatják.
A háztartásokban maradhatnak a már meglévő higanyos lázmérők.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Pedig a digitális hőmérő drágább és pontatlanabb, mint az 1700-as évek óta használt higanyos. FOTÓ: DARNAY KATALIN
[/caption] A forgalmazási tilalom alól kivételek az antiknak minősülő, ötven évnél idősebb vérnyomásmérők, barométerek. A régi, veszélyesnek minősített tárgyak szinte mindegyike kiváltható korszerűbb, ártalmatlan típussal. Igaz, a digitális hőmérő drágább és pontatlanabb, mint az 1700-as évek óta használt higanyos.

Mindez azzal függ össze, hogy még szeptember 25-én végérvényesen jóváhagyták az Európai Unió szervei a higanyt tartalmazó termékek csaknem teljes körének exporttilalmát 2011. március 15-től. Az Európai Parlament azt is kérte, hogy a higany behozatalát is tiltsák be, ez azonban nem került bele a kompromisszumos szövegbe. Az EU még 2001-ben leállította ugyan a veszélyes, mérgező anyag bányászatát, de még mindig a világ legnagyobb exportőre.

Nem bizonyították be a veszélyességét

A mérgező higanyt is tartalmazó amalgám fogtömésről már régóta hangoztatják, hogy veszélyt jelent az egészségre. Világszerte több tízmillió ember szájában van, mégis a szívproblémák és az Alzheimer-kór kialakulását szokták a számlájára írni. „Az anyagvizsgálatok eddig nem bizonyítottak semmit. Ezek a tömések biztonságosak, tartósak, költséghatékonyak, és nem okoznak szervi problémákat” – közölte érdeklődésünkre a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozata. Ugyanakkor a fogorvosok magánrendelőkben is dolgoznak, így senki nem tiltja nekik, hogy alternatív töméseket használjanak, amelyek a mérgező higany helyett műanyagot, gyantát vagy üveget tartalmaznak.

„Az anyagvizsgálatok eddig nem bizonyítottak semmit. Ezek a tömések biztonságosak, tartósak, költséghatékonyak, és nem okoznak szervi problémákat” – közölte érdeklődésünkre a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozata. Ugyanakkor a fogorvosok magánrendelőkben is dolgoznak, így senki nem tiltja nekik, hogy alternatív töméseket használjanak, amelyek a mérgező higany helyett műanyagot, gyantát vagy üveget tartalmaznak. Lázmérő Pedig a digitális hőmérő drágább és pontatlanabb, mint az 1700-as évek óta használt higanyos. FOTÓ: DARNAY KATALIN Lázmérő -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában