Ország-világ

2008.10.14. 17:39

Kisokos az átutaláshoz

A bankkártya mellett az átutalás a legnépszerűbb készpénz nélküli fizetési mód hazánkban. Íme néhány jó tanács, hogy mire érdemes figyelni.

Németh Márk

A bankkártya mellett az átutalás a legelterjedtebb készpénzkímélő fizetési mód Magyarországon: tavaly összesen 180 millió átutalást bonyolítottak le mintegy 64 ezer millárd forint értékben. Mivel kiemelkedően népszerű a mindennapi pénzügyek intézésének ezen formája, fontos, hogy használata a megfelelő információk birtokában történjen. Lapunk a Magyar Nemzeti Bank legújabb, tegnap megjelent tájékoztató kiadványának segítségével összegyűjtötte az átutalással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A bankkártya mellett az átutalás a legnépszerűbb készpénz nélküli fizetési mód hazánkban.
[/caption]

Számláról számlára
Az átutalás olyan fizetési megbízás, amely során az ügyfél azzal bízza meg a bankszámláját vezető hitelintézetet, hogy a bankszámlájáról egy bizonyos pénzösszeget juttasson el az általa megjelölt személy vagy szervezet (kedvezményezett) bankszámlájára. Az átutalás során a megbízó bankszámlájáról – amennyiben van rajta elegendő pénz – a bank az átutalt összeget levonja, amelyet aztán a jogosult hitelintézete jóváír annak bankszámláján.

Papíron drágább
Átutalási megbízást tóbb módon adhatunk. A hagyományos módszer papíralapú, az átutalást a szabványos piros, úgynevezett PFNY 10 és PFNY 20 nyomtatványok, vagy a számlavezető bank saját, erre a célra kialakított nyomtatványa segítségével intézhetjük. A fizetési megbízást elekronikus formában, telefonon vagy interneten keresztül is megadhatjuk, a megbízás formáját azonban minden hitelintézet saját maga alakítja ki. Általánosságban elmondható, hogy a papír alapon megadott megbízások díjai általában magasabbak, mint az elektronikus szolgáltatás díjai.

Szükséges adatok
Mivel az átutalás gyakorlatilag arról szól, hogy egy bankszámláról a másikra „pakoltatjuk” a hitelintézettel a pénzt, alapvető fontosságú meghatározni, hogy honnan hová kívánjuk azt eljuttatni. Ezért mindenképpen szükséges mind a megbízó (azaz a saját), mind a jogosult számlatulajdonos nevét és bankszámlaszámát feltüntetni a megbízáson. És persze azt is, hogy pontosan mekkora összegről van szó.

Csak figyelmesen!
Bár a számlaszámelírások egy része kiszűrhető, mindig szenteljünk kellő figyelmet átutalási megbízásunk kitöltésére, és fokozott gondossággal adjuk meg a jogosult számlaszámát, hogy biztosan oda érkezzen meg a pénzünk, ahova szánjuk! A bank ugyanis nem tehető felelőssé azért, ha az általunk tévesen megadott számlaszámra utalja az összeget. Elméletileg van arra lehetőség, hogy ezt a tévesen utalt összeget visszakapjuk – ehhez saját bankukhoz kell fordulnunk – de a procedúra bonyolult, és díjat számíthat fel érte a pénzintézet.

Külföldre bonyolultabb
Nehezebb kicsivel a dolgunk, ha külföldre szeretnénk pénzt utalni, ehhez már több adatot kell megadnunk. A korábban említetteken kívül mindenképp kell a jogosult bankjának a SWIFT kódja, ez a 8 vagy 11 karakteres azonosító a külföldi bank egyfajta „irányítószáma”. Ha a jogosultnak van úgynevezett IBAN-számlaszáma, akkor arra is szükség van, hogy az átutalt összeg a lehető legrövidebb úton, illetve a lehető legalacsonyabb költséggel jusson el a jogosulthoz. Saját bankunk SWIFT kódját, illetve az IBAN-számunkat legegyszerűbben a bankszámlakivonatunkból tudhatjuk meg.

Még többet megtudhatunk az átutalásokról a jegybank kiadványából, amelyet a www.mnb.hu honlapon a Pénzforgalom/Kiaványok menüpont alatt találhatunk meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában