Ország-világ

2008.10.14. 10:55

Meghalt a meccsen az ifjú csillag

Meccs közben egy csapattársával ütközött, majd elhunyt Alekszej Cserepanov, az egyik legtehetségesebbnek tartott orosz jégkorongos.

mti

Az Avantgard Omszk 19 éves csatára gólt szerzett a Vityaz Csehov elleni profiligás (KHL) bajnokin, majd együtt vezetett támadást a világklasszis cseh Jaromir Jagrral, akivel az akció után még beszélgetett. A mérkőzés vége előtt három perccel Cserepanov összeütközött egyik csapattársával, majd elvonszolta magát a kispadig, s ott leállt a szíve. A csehovi jégcsarnoknál nem állt mentőautó, és sem a csarnokban, sem a helyszínre érkező mentőben nem volt defibrillátor. Az adrenalin-injekció és a szívmasszázs nem bizonyult elegendőnek: bár a fiatal sportoló szívét ötször sikerült újra működésbe hozni, s egyszer még magához is tért, újra és újra leállt a szíve. Az újjáélesztési kísérletek közben a szív több mint 15 percig nem működött. A Cserepanovot elszállító mentőautó után vetette magát az egész csapat, Jagr például szerelésben, lábán korcsolyával, s a szemtanúk szerint az úton végig öklét rázva, üvöltve könyörgött, hogy „Ljoska, térj magadhoz!” A kórházból két órával később érkezett a hír, hogy az ifjú csillag életét nem tudták megmenteni.

Fischer életét a defibrillátor mentette meg

Az észak-amerikai profiligában (NHL) 2005. november 21-én történt hasonló, de szerencsés kimenetelű eset: Jiri Fischer, a Detroit Red Wings cseh hátvédje a Nashville Predators elleni összecsapáson a cserepadon összeesett. Az mentette meg az életét, hogy volt a helyi csarnokban defibrillátor. A hokis azóta a Detroit tehetségek felkutatásáért és fejlesztéséért felelős igazgatója.

A Szport Ekszpressz című orosz internetportál tudósítói bűnös hanyagságnak minősítették a történteket. Az ügy tisztázásában részt vesznek a rendvédelmi szervek is, már csak azért is, mert a KHL szabályzata szerint a liga mérkőzéseit reanimációs mentőautóval is biztosítani kell. Az orosz tehetség tengerentúli játékjogát 2007-ben az előkelő 17. helyen foglalta le a New York Rangers, és akkor tüzetes orvosi vizsgálaton esett át a játékos. Amint Cserepanov ügynöke, Jay Grossman közölte: a mostani szezon előtt az Omszk is szív-, illetve vérvizsgálatot végzett el valamennyi játékosánál.

Cserepanovot a 2006/2007-es idényben az orosz ligában a legjobb újoncnak választották, a gólok (18) és a pontok (29) tekintetében is rekordot döntött, mint elsőéves. Január 15-én lett volna húszéves.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában