Ország-világ

2008.10.19. 07:03

Skandináv veszedelem sújtja a rejtvényeket

Leáldozóban van a hagyományos keresztrejtvények népszerűsége – állítja az ország egyik legjobb rejtvénykészítője. Nagy Balázs szerint sok a kókler, aki tudás híján számítógépes programmal készít primitív fejtörőket.

Dián Tamás

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Nagy Balázs: A számítógépek megjelenése változtatott meg mindent
[/caption]A keresztrejtvény-készítés azon tevékenységek egyike, amelynek mikéntjén nem igazán gondolkodik el senki. Pedig ennek is megvan a maga fortélya. A jó rejtvény tulajdonképpen egy ismeretterjesztő cikk, és magán viseli készítőjének kézjegyét. A gyakorlott fejtők a beépített szavak, meghatározások alapján megmondják, ki alkotta meg a feladványt, hiszen – akárcsak az irodalmi művek esetében – a szerkezet és a stílus árulkodik. Ám úgy tűnik, hogy ez a műfaj mostanra veszélybe került. A kereslettel nincs baj, hiszen számos újság él meg a keresztrejtvényekből, amelyek változatlanul népszerűek. A minőség és az eredetiség az, ami négyzetrácsos feladványok világából kipusztulhat – állítja Nagy Balázs, az ország egyik legjobb keresztrejtvény-készítője.

„A számítógépek megjelenése változtatott meg mindent – mondja a Tatán élő férfi. – Ma már olyan rejtvénykészítő szoftverek vannak, amelyeknél elegendő beírni a fősorba a feladvány megfejtését, s a program a többi mezőt automatikusan kitölti. Csoda, hogy ma már szinte bárki készíthet keresztrejtvényeket?” S hogy ez miért baj? Nos, azért, mert ezekből a véletlenszerűen generált feladványokból épp az hiányzik, ami egy keresztrejtvényt izgalmassá tesz: az emberi logika és a játékosság. Ráadásul a profi keresztrejtvénygyártók szerint vannak bizonyos íratlan szabályok, amelyeket illik betartani. Például ragozott, többes számban írt, háromnál több betűből álló értelmetlen, vagy visszafelé olvasott szónak nincs helye a megoldások között. Ám a hozzá nem értők által készített keresztrejtvényekben csak úgy hemzsegnek az efféle hibák.

„Húsz éve alig voltunk ötvenen, akik ezt a hivatást űztük – mondja Nagy Balázs, aki 1991 óta keresztrejtvény-készítésből él. – Ma már sokszorosan telített a szakma, ám mindössze tucatnyi olyan emberről tudok Magyarországon, aki szakmailag kifogástalan rejtvényt ad ki a kezei közül.” A férfi tudja mit beszél, hiszen számos rejtvénykészítő versenyt nyert és tagja volt annak a magyar csapatnak, amely húsz évvel ezelőtt 26 és fél méter hosszú keresztrejtvényével világcsúcsot állított fel. Dolgozószobájának falát természetesen a könyvespolc uralja, rajta témakörök szerint sorakoznak a történelmi, földrajzi és különböző természettudományos kötetek. „Óriási tévedés, hogy mi, keresztrejtvény-készítők mindent tudunk – mondja. – Az igaz, hogy rengeteg szó zsong a fejemben, de olykor bizony még azt is meg kell néznem, hogy egy-egy általam felhasznált kifejezés konkrétan mit is jelent.”

Nagy Balázs

Született: 1947. január 13-án. Tanulmányai: Könnyűipari Műszaki Főiskola papíripari üzemmérnöki szak (1972) Pályája: Lábatlani Papírgyár (1968-76), Komárom-Esztergom Megyei Dolgozók Lapja (1976-81), Füles magazin (1981-91). 1991 óta szabadúszó rejtvénykészítő. Elismerései: Arany Ceruza-díj (1984)

Nagy Balázs egy influenzás megbetegedésnek köszönheti, hogy rejtvénykészítő lett. Tizenhat éves korában, egy kollégiumban kapta meg a vírusfertőzést, s mivel a betegszobába parancsolt diákok hamar „felélték” a nekik adott keresztrejtvényeket, jobb híján maguk kezdtek ilyeneket gyártani. A betegség elmúlt, ám a feladványkészítés iránti vonzalom azóta is tart. Mint mondja, lehetetlenre vállalkozna az, aki megpróbálná összeszámolni, hányfajta keresztrejtvény létezik. Az olasz tíypusú rejtvény (ahol nincsenek fekete négyzetek, vagyis nem tudni, hány betűs a megfejtés) még a viszonylag könnyebbek közé tartoznak, de ahogy egyre mélyebbre ássuk magunkat a feladványok szövevényes világába, egyre bonyolultabb rejtvényekkel találkozunk. Egy rejtvénykészítőnek ugyanis az az igazi élvezet, ha minél izzasztóbbat alkothat. Nagy Balázs is kitalált már néhány új rejtvényformát. Az egyik ilyen a „Logikával fejtse” című, melyben a hagyományos meghatározások helyett olyan talányos segítségek vannak, mint például: „ebben a szóban a magánhangzók száma, feleannyi, mint a mássalhangzóké...” Ugye milyen jól hangzik?

Bár a mániákus rejtvényfejtők szájában az effajta feladványok láttán azonnal összefut a nyál, nem mondható ez el az emberek többségéről. Az újságolvasó réteg inkább a könnyű, skandináv rejtvényeket kedveli – ezek közül is azokat, amelyek nem csorbítják a saját tudásszintjükről kialakított kedvező képet. „Ma már ott tartunk, hogy a hagyományos keresztrejtvények sem népszerűek, mivel a meghatározások és a négyzetrács között böngészni kell – mondja Nagy Balázs. – A skandináv forma hódít, mivel kényelmes és többnyire egyszerű. Nekünk, rejtvénykészítőknek pedig ehhez kell alkalmazkodni. Félő, hogy hosszú távon a kommersz győzedelmeskedik, a hagyományos keresztrejtvényt pedig egyszerűen elfelejtjük.”

Tanulmányai: Könnyűipari Műszaki Főiskola papíripari üzemmérnöki szak (1972)

Pályája: Lábatlani Papírgyár (1968-76), Komárom-Esztergom Megyei Dolgozók Lapja (1976-81), Füles magazin (1981-91). 1991 óta szabadúszó rejtvénykészítő.

Elismerései: Arany Ceruza-díj (1984) Nagy Balázs: A számítógépek megjelenése változtatott meg mindent Nagy Balázs -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában