Ország-világ

2008.10.08. 13:46

Volán: az állam nem feltétlenül rossz gazda

Az MSZP megítélése szerint a kormány döntései nyugalmat és stabilitást eredményeznek az idén 8-9 milliárd forint veszteséggel rendelkező Volán-társaságok, több millió utasuk és érdekvédelmi szervezeteik körében, miután privatizációjuk lekerült a kormányzat napirendjéről.

mti

Kiss Ferenc, a párt országgyűlési képviselője, a parlament gazdasági és közlekedési bizottságának tagja kiemelte: a 24 Volán-társaság tavasszal 2,8 milliárd forintos állami támogatást kapott, és szeptember végén újabb 16 milliárd mellett döntött a kormány. Ez az összeg elvben már a társaságoknál van, de az idei költségvetési évben mindenképpen meg kell kapniuk. A Volánt fel kell készíteni arra, hogy helyt álljon a versenyhelyzetben is, ami az Európai Unió döntése szerint 2013. január elsején kezdődik.

A kormányzati döntésekből azt a következtetést vonta le a képviselő, hogy az állam nem feltétlenül rossz gazda, nem kell mindenhonnan kivonulnia, de értelemszerűen nem szükséges az sem, hogy minden közösségi szolgáltatás 100 százalékos állami tulajdonban legyen. Megjegyezte: a támogatások járnak azoknak a magánvállalkozásoknak is, amelyek közszolgáltatási szerződést kötnek a közlekedési tárcával, vagyis az állam megrendeli tőlük a helyközi utasszállítást.

Kiss kiemelte: a tarifaemelés elmaradása miatt is nehézségekkel küzdő Volán-társaságok átszervezése, közszolgáltatási szerződéseik felülvizsgálata is segíti a nagyobb hatékonyságot, amit a támogatásokban szereplő elvárt nyereség szintén előirányoz. A veszteségfinanszírozás kapcsán a képviselő kiemelte az aprófalvas térségeket, ahol nem lehet gazdaságosan üzemeltetni a közösségi személyszállítást, de minden állampolgárnak alkotmányos joga, hogy egészségügyi, oktatási célból vagy ügyei intézésére eljusson a székhelyközségbe vagy a közeli városba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában