Ország-világ

2009.01.08. 18:01

Brutális kivégzés lett a sikkasztási ügyből

A gyanút egy álarcos lövöldözőre terelő biztonsági őr lőtte fejbe a csepeli iskola igazgatóját és egyik helyettesét szerda este. A gyilkos társtettese az a gazdasági igazgató volt, akivel együtt sikkasztási ügybe keveredett.

Ambrus V. – Éber S. – Takács Z.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Mementó a lelőtt igazgatónak az iskola kerítésén. FOTÓ: DARNAY KATALIN
[/caption]Még a legedzettebb rendőröket is megviselte az a nyomozás, amelynek végén fény derült arra, hogy a megsebesült biztonsági őr volt az elkövetője a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában szerda este történt kettős gyilkosságnak. Először még arról szóltak a hírek, hogy egy símaszkos fegyveres rontott be a csepeli iskolába, és Takács József alapítványi igazgatót (62) és Papp László igazgatóhelyettest (32) fejbe, az intézmény biztonsági őrét pedig kézen lőtte. Ezután a támadó elmenekült, az őr pedig riasztotta a mentőket, majd mielőtt elájult, a rendőröknek még elmondta, hogy felismerte az elkövetőben azt a pár napja kirúgott diákot, aki bosszúból gyilkolt.

A nyomozást vezető Keszthelyi József a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: még az éjszaka folyamán rájöttek arra, hogy az 52 éves biztonsági őr, K. Tamás vallomása és a helyszínen felderített nyomok egymásnak ellentmondóak. Ahogy ugyanis átvizsgálták az iskolát, csak olyan véres lábnyomokat találtak, amelyek az őr cipőjétől származtak. Ráadásul az igazgatóhelyettes ruházatának átvizsgálása során a belső zsebében találtak egy diktafont, amivel felvette az egész bűncselekményt.

Közben kiderült az is, hogy a biztonsági őrt és a 36 éves D. Gábort, az iskola gazdasági igazgatóját aznap bocsátották el az intézményből egy 3-4 millió forint körüli sikkasztásos ügy miatt. Az alapítványi iskola vezetője és a tanúként magával hívott tanára éppen ebben az ügyben érkezett az iskolába tárgyalni szerdán este az elbocsátott gazdaságissal és az őrrel. Megbeszélésük mintegy harminc percig tartott, majd a biztonsági őr öt lövéssel kivégezte a két férfit.
 
[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Az őr, aki a rendőrség szerint a kivégzés után kézen lőtte magát, s kitalálta a mesét a rablóról. FOTÓ: Blikk
[/caption]Valószínűsíthető, hogy a kettős gyilkosságban a gazdasági igazgató tevőlegesen nem vett részt, de az épületben működő, az eseményeket rögzítő biztonsági kamerák szerverét ő tűntette el. Azt vallotta, hogy a Dunába dobta valahol a közelben, így ezt a bizonyítékot még keresik a rendőrök, akik szerint a korábban csalás és közokirat-hamisítás miatt már büntetett biztonsági őr lőtte kézen magát a története alátámasztására. Mindezt a helyszínen hagyott fegyver szakértői vizsgálata is megerősítheti.

A nyomozók a megtalált diktafon felvételeiről személyiségi és kegyeleti okokra hivatkozva részleteket nem árultak el, de mint mondták: a hangszalag alapján brutális kegyetlenséggel és hidegvérrel végezték ki a két áldozatot, akiknek esélyük sem volt elmenekülni. Az őr ellen több emberen elkövetett emberölés, a gazdasági igazgató ellen társtettesség gyanújával zajlik a nyomozás.

Lehet alkalmazni biztonsági őrt elévült bűncselekménnyel

Kiderült, hogy csalás és közokirat-hamisítás miatt már volt büntetve a gyilkos biztonsági őr. Arról, hogy mi a feltétele e munkakör ellátásának ma Magyarországon, Nagy Róbert, a Testőrmester Security Kft. ügyvezető igazgatója nyilatkozott szerkesztőségünknek: – A biztonsági őröknek olyan tanfolyamot kell elvégezniük, amely szerepel az Országos Képzési Jegyzékben. Az igazságügyi tárca ad engedélyt a tanfolyamok rendezésére például rendőri szerveknek vagy munkaügyi hivataloknak. Alapkövetelmény mindössze a 18. életév betöltése, magyarországi lakcím és minimum nyolc általános iskola elvégzése. Aki 2000 után fejezte be tanulmányait, annak már tíz osztály teljesítését írják elő. A jelentkezőknek egy büntetlenségi nyilatkozatot is kell írniuk. A tanfolyam elvégzése után a rendőrkapitányságok adnak ki igazolványt. A munkavállaláshoz kötelező még a kamarai tagság, amit 2005 után csak az kaphat meg, aki büntetlen előéletű, vagy nem folyik ellene büntetőeljárás három évvel vagy annál súlyosabb szabadságvesztéssel fenyegetett, szándékos bűncselekmény (például emberölés, testi sértés, erőszakos közösülés) miatt. A büntetett előélet nem kizáró ok, mivel 3-5 év után elévülnek bizonyos bűncselekmények, amelyek így már nem szerepelnek az erkölcsi bizonyítványokon. Megtudtuk még, hogy a munkaadók általában már nem ellenőrzik a munkavállalókat, mivel a rendőrség adja ki a papírokat. A lőfegyverhasználathoz a rendőrségnél kell vizsgát tenni, s szükség van még egy orvosi egészségügyi és pszichológiai alkalmassági vizsgálatra, amit időnként meg kell újítani. A fegyver azonban a cégek tulajdona, nekik kell tárolniuk, kiadniuk és visszavenniük a biztonsági őrtől a szolgálat után. A Testőrmester vezetője szerint a cégek bármilyen feladatra kérhetnek fegyveres őrzést, de iskolákat nem szoktak így őrizni. – A vállalkozások nem tudnak válogatni az emberek között addig, amíg egy biztonsági őr annyit kap, mint egy takarító: 80-120 ezer forintot” – hangoztatta Nagy Róbert. – Sok jelentkezőt a tanfolyamon kell megtanítani írni, olvasni, hogy később elsajátítsák a jogi tárgyakat.

– A biztonsági őröknek olyan tanfolyamot kell elvégezniük, amely szerepel az Országos Képzési Jegyzékben. Az igazságügyi tárca ad engedélyt a tanfolyamok rendezésére például rendőri szerveknek vagy munkaügyi hivataloknak. Alapkövetelmény mindössze a 18. életév betöltése, magyarországi lakcím és minimum nyolc általános iskola elvégzése. Aki 2000 után fejezte be tanulmányait, annak már tíz osztály teljesítését írják elő. A jelentkezőknek egy büntetlenségi nyilatkozatot is kell írniuk. A tanfolyam elvégzése után a rendőrkapitányságok adnak ki igazolványt. A munkavállaláshoz kötelező még a kamarai tagság, amit 2005 után csak az kaphat meg, aki büntetlen előéletű, vagy nem folyik ellene büntetőeljárás három évvel vagy annál súlyosabb szabadságvesztéssel fenyegetett, szándékos bűncselekmény (például emberölés, testi sértés, erőszakos közösülés) miatt. A büntetett előélet nem kizáró ok, mivel 3-5 év után elévülnek bizonyos bűncselekmények, amelyek így már nem szerepelnek az erkölcsi bizonyítványokon.

Megtudtuk még, hogy a munkaadók általában már nem ellenőrzik a munkavállalókat, mivel a rendőrség adja ki a papírokat. A lőfegyverhasználathoz a rendőrségnél kell vizsgát tenni, s szükség van még egy orvosi egészségügyi és pszichológiai alkalmassági vizsgálatra, amit időnként meg kell újítani. A fegyver azonban a cégek tulajdona, nekik kell tárolniuk, kiadniuk és visszavenniük a biztonsági őrtől a szolgálat után. A Testőrmester vezetője szerint a cégek bármilyen feladatra kérhetnek fegyveres őrzést, de iskolákat nem szoktak így őrizni.

– A vállalkozások nem tudnak válogatni az emberek között addig, amíg egy biztonsági őr annyit kap, mint egy takarító: 80-120 ezer forintot” – hangoztatta Nagy Róbert. – Sok jelentkezőt a tanfolyamon kell megtanítani írni, olvasni, hogy később elsajátítsák a jogi tárgyakat. Mementó a lelőtt igazgatónak az iskola kerítésén. FOTÓ: DARNAY KATALIN Az őr, aki a rendőrség szerint a kivégzés után kézen lőtte magát, s kitalálta a mesét a rablóról. FOTÓ: Blikk csepeli iskola -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában