Ország-világ

2009.01.30. 18:05

Kuncze Gábor: a politikán kívül is van élet!

Kuncze Gábor szerint a köztársaságnak akkor lesznek ismét tömegesen elkötelezett hívei, és a demokráciának akkor lesznek hiteles képviselői, ha a társadalom létének meghatározása már nem csak a politikán múlik; mint mondta, a politikán kívül is van élet.

BAMA

A liberális politikus a Parlamentben az 1946. február 1-jén kikiáltott köztársaság 63. évfordulója alkalmából szervezett pénteki konferencián úgy vélekedett: a legfőbb problémát ma az okozza, hogy a demokratikus intézmények tartalmatlanul működnek, és hogy a civil szféra "lehangolóan" kivonult a közügyekből. Mint fogalmazott, a civil világ mára ugyanúgy "a hatalom és befolyás falain kívülre  szorult", mint az 1989 előtti időkben.

Párhuzamot vonva az 1945 utáni évek és a közelmúlt között, azt mondta: a háború után fel kellett építeni egy országot, el kellett takarítani a romokat, ma pedig csak "egy volt rendszer romjait, lelki traumáit kellene eltakarítani". Hozzátette: ma a többség a külső kényszerek hatására sem hajlandó belátni ez utóbbi fontosságát és elkerülhetetlenségét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában