Ország-világ

2009.03.23. 09:02

A Hamasz vezetőjének tetszik Obama hozzáállása

A Hamasz politikai vezetője, Khaled Meshaal dícsérettel illette az amerikai elnök, Barack Obama "új nyelvezetét" a közel-keleti kérdésekben.

VGO

Meshall egy olasz újságnak adott interjúját idézi a BBC, melyben a palesztin vezető elmondja, szerinte csak idő kérdése, amíg Obama nyit az iszlamista mozgalom felé is. Az interjút három nappal azután publikálták, hogy Obama az iráni kapcsolatok "újrakezdéséről" beszélt.

Obama a múlt héten az iráni újév köszöntésére videóüzenetben szólt az iráni néphez, melyben gyökeresen más hangot ütött meg, mint elődje, George W. Bush. Igaz, az iráni vezetés csak kételyekkel fogadta el az üzenetet, és lépéseket is vár a szavak mellé.

Jelenleg sem az Egyesült Államok, sem az Európai Unió, sem az Egyesült Nemzetek nem tárgyal a Hamasszal - mindannyiuk feltétele, hogy az előbb szüntesse meg az Izrael elleni erőszakhasználatot és ismerje el az országot. A Hamasz alapokmánya Izrael elpusztítására buzdít.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában