Ország-világ

2009.03.20. 15:58

Kétszázmilliárddal terhelné a jövő évi költségvetést a kormány

Mintegy 200-250 milliárd forintot hárítana át a kormány a 2009-es kiadásokból a jövő évi költségvetésre - tudta meg a Világgazdaság Online kormányközeli forrásokból.

VGO

A kabinet az MNB-nél keletkező úgynevezett sterilizációs veszteség alól mentesítené a 2009-es költségvetést annak érdekében, hogy tartani lehessen a 2,9 százalékos eredményszemléletű hiánycélt. Ennek lényege: a forintárfolyam védelme érdekében az MNB az utóbbi időben, és feltehetőleg még jó ideig forintot vásárol a piacon, vagyis jelentős készletet von be a nemzeti valutából - írja a VGO.

Ez az összeg azonban gazdasági szemszögből haszontalannak minősül, vagyis az euróra váltott forintkészlet veszteség gyanánt az állami költségvetést terheli. Az idén így keletkező, mintegy 200-250 milliárd forintra tehető összeg elszámolását kívánja értesülésünk szerint 2010-re halasztani a kabinet. Ez mintegy 0,7-0,9 százalékponttal növelné a jövő évi költségvetési deficitet a GDP arányában.

Kérdésünkre a Pénzügyminisztérium közölte, ilyen jellegű veszteség vagy nyereség minden évben keletkezik a jegybanknál. Ennek elszámolására mindig a következő évben kerül sor. Ez tehát nem új jelenség, és az ezzel kapcsolatos szabályok sem változtak az utóbbi időben, ám az tény, hogy 2009-ben a korábbi folyamatok alapján jelentős mértékű veszteségre lehetett számítani. Ezek a prognózisok azonban változóban vannak, és a veszteség értéke kisebb lehet, a korábban vártnál - közölte lapunkkal a Pénzügyminisztérium.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában