Ország-világ

2009.03.10. 22:02

Ma döntenek az adókról

Miközben az idén és jövőre bevezetendő adó- és járulékmódosítások ma kerülnek a kormány elé, egyelőre nem világos, pontosan milyen jogszabály-módosításokra lehet számítani - írja a Világgazdaság.

VG

Jelenleg ugyanis két kormányzati javaslat mellett a Reformszövetség anyaga is versenyben van, sőt, utóbbinak arra is van esélye, hogy – kisebb módosításokkal – „kormányszínekben” kerüljön az Országgyűlés elé. Az ugyanis, hogy az MDF és az SZDSZ – ahogy erről országgyűlési határozati javaslatuk tanúskodik – elkötelezte magát a szövetség csomagja mellett, a kisebbségi kabinet ez irányú nyitottságát is jelentősen növelte. Legalábbis lapunknak több kormányközeli forrásból ezt erősítették meg. Tudomásunk szerint jó esély van arra, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök néhány napon belül egy a Reformszövetség anyagára épülő csomaggal rukkol elő. Főleg, hogy a kormányfő az utóbbi napokban többször fogalmazott úgy: a korábbi kormányzati terveknél radikálisabb módosításokra van szükség.

Ezen a téren a szövetség anyaga biztosan nem okoz csalódást. Ezek a javaslatok irányvonalukat – a járulékok csökkentését, az adókedvezmények szűkítését, a különadók kivezetését és az áfa megemelését – tekintve hasonlítanak a kormány csomagjához, annál azonban jóval merészebb lépéseket vetítenek előre. Tudomásunk szerint ezek közül a kormány még nem barátkozott meg a 13. havi nyugdíj megszüntetésével, a korhatár gyors megemelésével, valamint a gyes időtartamának lerövidítésével.

Nem illik ugyanakkor ebbe a képbe az, hogy tegnap egy újabb, még a korábbinál is visszafogottabb kormányzati adócsomag szivárgott ki. Ebben – az MTI információi szerint – a korábbi javaslatokhoz képest eltérés kizárólag az szja-t érintő átalakítások ütemezésében mutatkozik. Kiderül az is, hogy a béren kívüli juttatásoknál a jelenlegi adómentes limit a felére csökkenne, a fennmaradó rész után pedig be kellene fizetni a közterheket.
Egyelőre tehát nem lehet biztosat állítani az adómódosításokról, a Világgazdaságnak Oszkó Péter, a Deloitte vezérigazgatója, a Reformszövetség adómunkacsoportjának vezetője is jelezte: biztató jelek vannak, ám még velük sem közölték, milyen sorsra számíthat a csomagjuk. Ennek támogatása mellett ugyanakkor a két kis párt az állami kiadások csökkentését, a közszféra bértömegének befagyasztását, valamint a GDP-arányos államadósság évi két százalékpontos csökkentését is követeli.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában