Ország-világ

2009.03.05. 15:17

Tizenhárom robot közösen életet ment

Ha a harcmezőn megsérül a katona, élete sokszor azon múlik, milyen gyorsan kap életmentő orvosi ellátást. A kórházak és sebészek viszont gyakran több órányi távolságra vannak. Ezekre az esetekre fejlesztette ki az SRI International a Trauma Podot, egy tizenhárom, távirányítású robotból álló mobilműtőt.

VGO

A nonprofit SRI Lab kaliforniai csapata fejlesztette ki a robotok által működtetett, mobil műtő, a Trauma Pod prototípusát. A kis teremben tizenhárom robot egy orvos által távirányított vezér segítségével összehangoltan végzi az orvosi beavatkozásokat – írja a New Scientist. A vezér robot három karral dolgozik: az egyikben az endoszkópot tartja, ezzel figyeli, mi történik a műtét közben, míg a másik kettővel az operációhoz szükséges eszközöket kezeli - írja a Világgazdaság Online a New Scientist cikke nyomán.

A távvezérlés segítségével a robotcsapat egyszerűbb műtéteket hajthat végre anélkül, hogy a közelben akár egy orvos tartózkodna. A fejlesztők reményei szerint a gépek az egyszerűbb műveleteket, például a sebek összeöltését akár maguktól is végezhetik. A robotok az eljárás alatt folyamatosan kommunikálnak egymással, egy szoftver pedig az egész csapat tevékenységét figyeli annak érdekében, hogy a lépésekre a megfelelő sorrendben kerüljön sor. A távolról irányító orvos bármikor beavatkozhat a folyamatba és beszélhet a beteghez.

Pablo Garcia projektvezető szerint a cél az, hogy a távkórház a legszükségesebb ellátásokat biztosítsa ahhoz, hogy a sérültek biztonságosan szállíthatóak legyenek. A Trauma Podot az amerikai védelmi minisztérium támogatásával, 12 millió dolláros költségvetéssel hozták létre. A robotok már túlestek az első teszteken: bejuttattak egy söntöt egy modell lábába és összezártak egy perforált belet – erre a két műveletre van a legtöbbször szükség a harcmezőn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában