Ország-világ

2009.04.14. 00:00

Az államadósság szcenáriói

Meglepő, de igaz: van olyan prognózis, amely szerint 2014 végére a magyar államadósság a GDP hatvan százaléka alá csökkenhet.

VG

[caption id="" align="alignleft" width="512"] Érdekes prognózis
[/caption]Meglepő, de igaz: van olyan prognózis, amely szerint 2014 végére a magyar államadósság a GDP hatvan százaléka alá csökkenhet. Ehhez „csak” megfelelő gazdaság- és költségvetési politikai lépések, s néhány százalékos GDP-bővülés kell. Nem is akárhonnan a forgatókönyv: az Államadósság-kezelő Központnál készült egy elemzés, amely három változatot vázol.

A semleges mellett van egy pesszimista is, amely szerint ha a gazdasági fellendülés még éveket várat magára, és Magyarország nem megfelelő módon kezeli az IMF, az EU és a Világbank készenléti hitelkeretét, az államadósság mértéke 2020-ra elérheti a GDP 120 százalékát. Az elemzésből egyébként az is kiderül, hogy a nemzetközi hitelcsomag rövid távon valóban magasabb államadósság-mutatóhoz vezet ugyan, közép- és hosszú távon azonban nem akadályozza meg a tartozás lefaragását.

 A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában