Ország-világ

2009.04.02. 05:00

Azt hittem, kirándulunk, a végén meg jól csőbe húztak

Olvasónk panasza egyre gyakoribb. Szórólapon olcsó kirándulásra hívták, temékbemutató is volt, és a hölgy vett egy étkészletet. Később jött rá: ez túl drága.

Rados Virág

Egyre többször fordul elő hasonló eset – reagált a panaszra fogyasztóvédelmi szakértőnk. A kirándulást szervező utazási iroda megbízottja bedobja a postaládákba a szórólapot a kiruccanásról. Ezek az utak meglepően olcsók, mint később kiderül, nem véletlenül. Ezer forintért bárki eljuthat Esztergomba, Pannonhalmára vagy Dobogókőre. Az összegben benne van a busz ára, netán egy étkezés, sőt, egy ajándék is. Kecsegtető.

Igen ám, de ezek az utazási irodák különböző cégekkel fognak össze, aztán megosztoznak a hasznon. A cégek méregdrága termékekkel kereskednek. Például üzletekben nem kapható, különleges anyagból készült és bevonatú edénykészlettel, amelynek ára több százezer forintra is rúghat. A cégeknek csekély esélyük van rá, hogy pusztán egy termékbemutatóra tömegeket be tudjanak hívni. Az árut így kirándulásba „ágyazva” kínálják.

A bemutatónak az esemény során a megfelelő helyen és pillanatban nagy hatása lehet. Elégedett emberek hallgatják, akik örülnek az olcsó útnak, a társaságnak, a szórakoztató programoknak. Kik lehetnek ők zömében, mint a nyugdíjasok? Nekik van idejük, viszont nincs pénzük.

A bemutató után az ügynök felkínálja megvételre mondjuk az edényeket, csak a vásár előnyeit ecsetelve. A gyanútlanok aláírják a szerződést. Sokszor nem magyarázzák el nekik, mivel jár a vásárlás. És aki lépre ment, fizetheti a kétszázezer forintos készlet részleteit a hatvanezer forintos nyugdíjából.

A bíróságon megtévesztés jogcímén sok ilyen esetből van jogvita. Érdemes nagyon óvatosnak lenni az ilyen kirándulásokon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában