Ország-világ

2009.04.01. 12:14

Betiltják-e a nőket az Európai Parlamentben? Hadat üzennek a szexista megfogalmazásoknak

„A nemek szempontjából semleges nyelvhasználatot” ajánlja alkalmazottai figyelmébe az Európai Parlament, aminek értelmében kerülendő például a „takarítónő” kifejezés. Ez egyes országokban kisebbfajta felzúdulást váltott ki – nálunk nem, mert szerencsére a magyar nyelvben a főneveknek nincs nemük.

VGO

Miközben Európában tombol a válság, az Európai Parlamentnek olyan problémái vannak, mint a „szexista megfogalmazások” elleni harc – háborog a Welt Online. A tekintélyes német lap online verziója arról számol be, hogy az EP adminisztratív irányító testülete (a Büró) részletes útmutatót adott ki a Parlament négyezer alkalmazottja számára „a nemek szempontjából semleges nyelvhasználatról”. Bár ez csupán ajánlás jellegű és nem kötelező, az anyag egyes tagországokban így is vitát váltott ki - írja a Világgazdaság Online.

Az útmutató német változatában ugyanis például olyan kitételek szerepelnek, hogy a parlamenti alkalmazottaknak célszerűbb például a „takarítóerő” (Putzkraft) kifejezést használniuk a takarítónő (Putzfrau) helyett, vagy „tanerő” (Lehrkraft) megjelölést a tanárnő (Lehrerin) helyett, ha a szövegkörnyezetben nincs semmilyen jelentősége annak, hogy az adott pozíciót férfi vagy nő tölti-e be. A Büró ugyanis szeretné elkerülni, hogy bármelyik nem tagjai sértve érezzék magukat.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában