Ország-világ

2009.04.15. 19:40

Miniszterjelöltek: kire, hogyan voksoltak? Összefoglaló a meghallgatásról

A szerdán meghallgatott miniszterjelöltek közül Ficsor Ádám titokminiszter-jelöltön kívül mindenkit támogattak az Országgyűlés szakbizottságai.

MTI

Ficsor Ádám kinevezését a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős miniszteri posztra a  nemzetbiztonsági bizottság öt igen, öt nem szavazattal és egy  tartózkodással mellett nem támogatta. A szocialista képviselők igent  mondtak Ficsor Ádám kinevezésére, a fideszes és a KDNP-s képviselők  azonban nemmel szavaztak, Gulyás József (SZDSZ) pedig tartózkodott a  szavazásnál.

Ficsor Ádám a bizottsági meghallgatásán azt mondta, miniszterré  való kinevezése esetén a legfontosabb feladata a szolgálatok  törvényessége, szakszerű működése feletti őrködés lenne, amihez  elengedhetetlen a jó szakmai kapcsolat a nemzetbiztonsági  bizottsággal.

Simicskó István, a bizottság KDNP-es elnöke egyebek mellett  kifogásolta a jelölt fiatal korát, és hogy elsősorban a  vidékfejlesztés és a mezőgazdaság területén folytatott tudományos  munkát. Ficsor Ádám válaszában hangsúlyozta: politikusnak tartja  magát, aki egy szakterületet alaposabban megismert.


Budai Bernadett kormányszóvivő az MTI-vel szerdán délután  közölte: Bajnai Gordon miniszterelnök továbbra is fenntartja Ficsor  Ádám jelölését a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért  felelős tárca nélküli miniszteri posztra. Megjegyezte: a bizottsági  támogatás jogilag nem feltétele a kinevezésnek.

Draskovics Tibor, igazságügyi és rendészeti miniszterjelöltre a  rendészeti bizottságban nyolc szocialista és egy szabad demokrata  képviselő szavazott igennel, ugyanakkor hét fideszes, illetve  kereszténydemokrata nem támogatta, egy volt MDF-es, jelenleg  független képviselő pedig tartózkodott a szavazásnál.

Meghallgatásán Draskovics Tibor azt mondta, állandó rendőri  jelenlét vagy rendszeres járőrözés lesz az ország minden településén  az év végére.
Draskovics Tibort délután az európai ügyek bizottsága 10 igen és  8 nem szavazattal támogatta.

Varga Zoltán önkormányzati miniszteri kinevezését mind a sport-,  mind pedig az önkormányzati bizottság támogatta. A meghallgatásokon  a leendő miniszter hangsúlyozta, hogy olcsóbbá, hatékonyabbá és  átláthatóbbá kívánja tenni tárcája működését.

Kiss Péternek a társadalompolitika összehangolásáért felelős  tárca nélküli miniszterré történő kinevezésére az emberi jogi  bizottság szocialista és szabad demokrata képviselői igennel  szavaztak, az ellenzék elutasította, míg Pettkó András (a volt  MDF-frakció tagja, jelenleg független képviselő) tartózkodott.

Kiss Péter a bizottság előtt azt mondta, egyik kiemelt  törekvése, hogy elősegítse a társadalmi szereplők részvételét a  válság kezelésében.
Kiss Pétert délután a külügyi bizottság is támogatásáról  biztosította, 11 igen és 9 nem szavazattal.

Szekeres Imre honvédelmiminiszter-jelöltet két bizottság - a  nemzetbiztonsági és a rendészeti - is meghallgatta, és mindkettő  támogatta. A régi-új miniszter többi közt arról beszélt, hogy a  hazafias nevelés irányába is nyitni kíván.

Székely Tamást, az egészségügyi tárca várományosát a  szakbizottság 13 igen, 9 nem arányban támogatta. A Fidesz és a KDNP  képviselői nemmel szavaztak, Csáky András volt MDF-es, most  független politikus nem vett részt a szavazásban.

Székely Tamás meghallgatásán közölte, nem vonnak ki több pénzt  az egészségügyi ágazatból, erre garanciát kapott Bajnai Gordon  miniszterelnöktől.

A képviselők többsége támogatta Hónig Péter kinevezését  közlekedési, hírközlési és energetikai miniszterré az Országgyűlés  Gazdasági és Informatikai Bizottságának ülésén. A szocialista és  SZDSZ-es képviselők 16 igen szavazata mellett 12-en szavaztak nemmel  és egy képviselő tartózkodott. 

A bizottság elnöke, Podolák György javaslatára Hónig Pétert egy  hónapon belül ismét meghallgatják, amikor a szerdán feltett  kérdésekre részletesen is válaszolhat.

Herczog Lászlót, szociális és munkaügyi miniszterjelöltet mind a  foglalkoztatási, mind az ifjúsági, mind pedig az emberi jogi  bizottság támogatásáról biztosította. A jelölt hangsúlyozta, a  gazdasági válságban a munkahelyek megőrzése a legfontosabb, a  korábbi prioritásnak, a foglalkoztatás bővítésének kicsit háttérbe  kell szorulnia.

16 igen szavazattal támogatták jelöltségét 13 nem szavazattal  szemben Oszkó Péter pénzügyminiszter-jelöltnek a költségvetési  bizottságban. A meghallgatáson a foglalkoztatottság, az aktivitás  növelését nevezte a legfontosabb célnak Oszkó Péter.

Támogatta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési  miniszterré történő kinevezését az Országgyűlés mezőgazdasági  bizottsága 12 igen, 10 nem szavazat mellett. A miniszterjelölt -  jelenlegi agrárminiszter - egyéves válságkezelő programját  ismertetve kiemelte az agrárágazat finanszírozhatóságának  biztosítását.

Bezárásokkal és "kegyetlen létszámcsökkentéssel" járnak majd az  átalakítások a Külügyminisztériumban - mondta Balázs Péter  külügyminiszter-jelölt a külügyi és határon túli magyarok  bizottságának ülésén. A testület - hasonlóan az európai ügyek  bizottságához - támogatta a meghallgatáson a miniszterjelöltet.

Hiller Istvánt az oktatási tárca és Szabó Imrét a  környezetvédelmi tárca várományosát - akik régi-új miniszterek  lesznek a Bajnai-kormányban - egy-egy bizottság hallgatta meg  szerdán. Hiller Istvánt az oktatási, Szabó Imrét pedig a  környezetvédelmi bizottság biztosította támogatásáról.

Szabó Imre bizottság előtti meghallgatása során reményét fejezte  ki, hogy a környezetvédelem a jövőben is mentes maradhat a  "pártpolitikai csatározásoktól".

Hiller István arról beszélt, hogy a tárcáját érintő kormányzati  struktúrában és feladatkörben nincs változás.

Fotók a meghallgatásról ITT

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában