Ország-világ

2009.04.04. 12:16

NATO-csúcs: vita az új főtitkárról, botrányt okozott Berlusconi

Továbbra sincs megállapodás a NATO tagországai közt arról, hogy ki legyen a szervezet új első számú civil vezetője. Jaap de Hoop Scheffer jelenlegi főtitkár megbízatása július 31-ikén jár le.

MTI - hirado.hu

A főtitkár-választás körüli huzavona ellenére Franz Josef Jung német védelmi miniszter derűlátóan nyilatkozott Strasbourgban újságíróknak, bár szavaiból kiderült, hogy az Angela Merkel német kancellár által korábban még péntek estére várt megegyezést talán csak "a közeli napokban" lehet remélni, és a szombati megállapodás már csupán "nem kizárt" eshetőség. A legtöbb NATO-ország jelöltje továbbra is Anders Fogh Rasmussen dán kormányfő - írja a hirado.hu az MTI alapján. 

Ugyancsak a csúcstalákozó híre, hogy megbotránkoztatta a NATO-t, s lemaradt a történelmi, s egyben "születésnapi" családi fotóról szombat reggel a Németországot Franciaországgal összekötő hídon Silvio Berlusconi. Az atlanti szövetség hat évtizedes történetében eddig nem fordult elő hasonló diplomáciai botrány, amelyet az olasz miniszterelnök a csúcs második napjának nyitányán okozott. Mégpedig azzal, hogy a németországi Kehlben a Rajna partján fel-alá sétálva csaknem fél óra hosszat lázasan telefonált mobilján, miközben a vendéglátó Angela Merkel kancellár sorra fogadta az állam- és kormányfőket, hogy elinduljanak Franciaország felé a folyó felett átívelő hídon.

A tagországok vezetői a kancellárral az élen egy ideig vártak az olasz kormányfőre, aki azonban láthatóan egy cseppet sem zavartatta magát, s tovább telefonált. Merkel, Obama, Kaczynski és a többiek ezután Berlusconi nélkül vágtak neki a hídnak. Annak közepén Nicolas Sarkozy francia államfő várta a kollégákat a hagyományos családi fotóra, amelynek a jelentőségét ezúttal növelte a 60. születésnap. Berlusconi azonban eközben még a német oldalon telefonált, úgyhogy a fényképezőgépek a jubileum ellenére csak 27 állam- vagy kormányfőt örökíthettek meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában