Ország-világ

2009.05.04. 07:07

Csökken, de pozitív marad idén a hiteldinamika

Lassuló, ám továbbra is pozitív hitel- és betétdinamika várható 2009-ben a magyar bankrendszerben: a lakáscélú hitelek állománya 6,8 százalékkal, a fogyasztási hiteleké 5,4 százalékkal emelkedhet és e várakozásoknak megfelelnek az OTP első negyedéves, illetve április havi tapasztalatai - mondta az OTP Bank Retail Divíziójának vezetője az MTI-nek.

MTI Eco

Kovács Antal hangsúlyozta: az OTP Bank továbbra is a magyar lakossági banki piac legnagyobb szereplője marad. 2008 végén a bankcsoport monetáris intézmények összevont mérlege alapján számolt piaci részesedése a hitelintézeti rendszerben a háztartások betéteiből 30,4 százalék volt, a háztartások hiteleinek pedig 29,6 százalékát tudhatta magáénak. "Várakozásunk szerint a hitelezési csatornák, illetve a külföldi tőkebeáramlások leállása a válság miatt leginkább a lakossági fogyasztást, illetve a vállalati beruházásokat vetheti vissza.

A munkanélküliség további emelkedése mellett a reálbérek stagnálására számítunk, így csökken a háztartások rendelkezésre álló jövedelme, és a lakossági fogyasztás mintegy 5 százalékkal eshet vissza" - mondta a makrogazdasági környezetről a vezérigazgató-helyettes. Tavaly a GDP 4,8 százalékát tették ki az új hitel felvételek, ez az érték 2009-ben a negyedére, a GDP 1,2 százalékára csökkenhet.

Az új folyósítású lakossági hiteleken belül nő a forinthitelek aránya, míg a devizaalapú hitelezésben az euró alapú hitelek nyernek teret a svájci frankkal szemben - tette hozzá Kovács Antal. A OTP-nél a tavaly év végi, 2.027 milliárd forintot meghaladó teljes lakossági hitelállomány idén az első három hónapban növekedett, amihez részben hozzájárult a forint árfolyamának gyengülése - mondta a szakember. Hozzátette: ugyanez jellemző a lakáshitelekre is, amelyek állománya 2008. december 31-én 1.272 milliárd forint volt. Áprilistól a hiteligénylések számának emelkedését tapasztalja a bank, ezáltal a hitelbefogadások dinamikája is erősödik - közölte Kovács Antal.

 Kifejtette: március 9. és április 30. között személyi kölcsön akciót hirdetett a bank, és április 20-án új díjelengedési akciót indított a forint, és euró alapú lakás- és szabad felhasználású jelzáloghitelekhez, valamint az OTP Lakáslízing termékeihez kapcsolódóan. Részben ennek, részben az erősebb szezonális hatásoknak köszönhetően, továbbá a lakáshitel-támogatásokkal összefüggő hírekre a hitelkérelmek számának növekedését tapasztalja a bank, a napi átlagos hitelbefogadás közel duplájára emelkedett az akciót megelőző időszak napi átlagához képest. A növekedés a lakáshitelek mellett a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél erőteljesebben jelentkezik.

"A negatív gazdasági környezet hatására azonban a teljes évre alacsonyabb hitelkeresletet prognosztizálunk, mint az előző években volt tapasztalható" - hangsúlyozta az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. Az elő- és végtörlesztések alakulásáról szólva Kovács Antal elmondta: a jelzálog fedezetű hiteleknél októbertől visszaesés tapasztalható, a devizaárfolyamok emelkedése, illetve a hitelkiváltások csökkenése miatt. "A Pénzügyminisztériummal kötött megállapodás alapján a devizahitelek forinthitelre váltásánál keletkező banki díjakat, illetve a devizahitelek futamidejének meghosszabbításával járó - szerződésmódosítási, banki ügyintézési - díjakat elengedtük" - mondta a vezérigazgató-helyettes. Hozzátette: a díjelengedéssel jelenleg a deviza alapú lakás- és szabad felhasználású jelzáloghiteleknél, valamint deviza alapú fogyasztási hiteleknél élhetnek az ügyfelek.

A PSZÁF szerdán közzétett vezetői körlevelében foglalt azon felvetésre, amely szerint a felügyelet megfontolandónak tartja a deviza alapú hitelek devizában való megfizetésének lehetővé tételét is, elmondta: Magyarországon a deviza alapú hitelek között a svájci frank alapúak dominánsak, a magyar lakosság körében ugyanakkor nem jellemző, hogy ebben a devizanemben keletkezne jövedelem.

Azoknak tehát, akiknek nincs svájci frank megtakarításuk, vagy jövedelmük, meg kellene vásárolniuk a svájci frankot a törlesztéshez, ami többletköltséget okozna. Ugyanakkor a bank folyamatosan monitorozza az ügyféligényeket az esetleges bevezetést vizsgálva, egyelőre nincs mérhető igény devizában való törlesztésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában