Ország-világ

2009.05.04. 11:15

Érettségi: Spiró, Lázár Ervin vagy Petőfi-Vörösmarty-összehasonlítás

Spiró György, Lázár Ervin vagy egy Petőfi-Vörösmarty összehasonlítás - e három feladat közül kellett egyet választaniuk a diákoknak a középszintű érettségin. A szövegértés feladatsora egy Mikszáth-írásra épült.

FH - Hírszerző

A magyar nyelv és irodalom középszintű írásbelije egyébként 240 percig tart. A vizsgázóknak két feladatlapot kell megoldaniuk: a szövegértési feladatlapot reggel 8-tól kilencig írják, a szövegalkotási feladatlapot pedig 9-12-ig. A szövegértés teszt Mikszáth Kálmán Jókai Mór és kora című írásának epilógusát vette alapul. Ehhez kapcsolódtak különböző a szövegre utaló, vagy abból kikövetkeztethető kérdések - számol be a Hírszerző az FH jelentése alapján.

A szövegalkotási feladatlap esetében a vizsgázó három eltérő típusú, műfajú és témájú szövegalkotási feladatból választ egyet. A diákok által választott feladat megoldásának elvárható terjedelme 500-1500 szó. Idén Spiró Györgynek az irodalomolvasás és az írás mai helyzetéről kifejtett véleménye mellett vagy ellen lehetett érvelniük a diákoknak, választhatták Lázár Ervin Csapda című novellájának értelmezését, vagy Petőfi és Vörösmarty bordalának (Vörösmarty Keserű pohár és Petőfi Ivás közben című költeményének) összehasonlítását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában