Ország-világ

2009.05.06. 15:43

Megvan a vadvírus, előkészítik az új influenza elleni védőoltás gyártását

Hazánkban továbbra sincs járványveszély, de feltöltötték a szükséges gyógyszer készleteket.

NTE

Megérkezett az USA-ból az a vadvírus, amely alapján 80-120 nap múlva kezdődhet meg az első, nagyobb mennyiségű vakcina gyártás az új típusú influenza megelőzésére - jelentette be a mai kormányszóvivői tájékoztatón Székely Tamás egészségügyi miniszter. A kormány újabb 300 millió forintot hagyott jóvá az esetleges járványveszély kivédésére, ám szükség szerint újabb forrásokat biztosít e célra. Arra, hogy milyen mennyiségű vakcinára lesz szükség hazánkban csak akkor lehet válaszolni, ha az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vizsgálatai igazolják: megfelelő védettséget biztosít-e a szezonális influenza oltóanyag (ez A és B vírus elleni vakc ina volt), illetve, hogy szükség van e az integrált gyártásra.

A WHO legfrissebb adatai szerint 22 ország érintett az új vírus miatt, eddig 1490 megbetegedés történt. Az USA-ban egy, Mexikóban 29 ember vesztette el az életét. Hazánkban nincs vírusveszély, a szomszédos országok közül csupán Ausztriában azonosították az új, H1N1 vírust. Továbbra is fenntartják Ferihegyen az infrakamerát, amelyen eddig 32 ezer embert vizsgáltak meg, közülük 186-nak ugyan magasabb volt a testhőmérséklete az átlagosnál, ám nem találtak náluk fertőzést. Kijelentette azt is a szakminiszter, hogy feltöltötték az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) készleteit, így megfelelő mennyiségű arcmaszk, injekciós tű és antivirális gyógyszer áll a rendelkezésre, ha kitörne a járvány. Felvették a kapcsolatot az ezt a gyógyszert forgalmazó céggel is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában