Ország-világ

2011.10.29. 19:31

A Beatles világát idézték meg

A Beatles halhatatlan, ezt ünnepelhették tegnap remek hangulatban az érdeklődők Pakson egy kiállítás, filmvetítések és egy koncert keretében. Mindezt négy rajongó, a BeatBack zenekar tagjai tették lehetővé.

TEOL/Hargitai Éva

Poszterek, korabeli újságok, könyvek, bakelit lemezek kazetták és CD-k sokasága, és egyéb Beatles relikviák – mindezt megtekinthették az érdeklődők tegnap az Across the Beat Universe című kiállításon Pakson, a művelődési központban. A tárgyak között igazi érdekességekre bukkanhattak a rajongók, és azok is, akik csak érdeklődnek a téma iránt.

Például a Daily Mirror John Lennon halálhírével megjelent eredeti számára, a Magical Mystery Tour ritkaságnak számító dupla középlemez kiadására, vagy a Halhatatlan Beatles Baráti Kör (HBBK) tagsági igazolványára, amelyet annak idején Kántor István, a szervező BeatBack zenekar tagjának nevére állítottak ki.

Az együttes hozta ugyanis össze saját, családi illetve a baráti körből összegyűjtött emlékekből a tárlatot. Tette mindezt a Betles Napra, amely Kováts Gergely dédelgetett álmaként valósult meg. Bár ő maga még meg sem született, amikor a zenekar feloszlott, édesapja révén tulajdonképpen a Beatles zenéin nőtt fel, ahogy a zenekar legtöbb tagja.

Bevallása szerint most sincs más olyan együttes, amelynek, ha egy albumát felteszi, azt végig tudná hallgatni azzal az érzéssel, hogy azon egy rossz szám sem volt. Így szinte természetes, hogy amikor Angliába sodorta az élet, Liverpoolba, az együttes "szülővárosába" is tett egy zarándokutat, ahol az összes Beatles emlékhelyet meglátogatta a tagok szülőházától kezdve, a sárga tengeralattjáróig.

Gyakori vendég volt a Cavern klubban is, ahol jó pár évtizeddel korábban a gombafrizurás fiúk bandája is bontogatta szárnyait. Itt vett részt egy Beatles tribute koncerten, ahol megszületett az ötlet: ilyesmit itthon is kellene csinálni. Ezt az álmot aztán addig dédelgette, mígnem idén sikerült összehoznia hozzá egy remek kis csapatot. A koncepció egy egész estés buliról szólt, aztán kibővült egy kapcsolódó kiállítással, majd vetítéssel is.  
Kasléder Albert a csapat basszusgitárosa, elmondta úgy tervezték 64 dalt fognak a három blokkban előadni, a When I''m Sixty-Four című számhoz is kapcsolódva. Hangsúlyozta igazából örömzenélésről van szó, mindannyian játszanak más formációkban is, de nem főállású zenészek. Hozzátette, amennyiben azt este sikeressége indokolja, természetesen lehet folytatása is a koncertnek.

Újvári Dávid, az alkalomra összeállt banda dobosa elmondta először hárman alkották a csapatot, és előkészítették a zenei alapokat, aztán Gergő rátalált Kántor Istvánnra, akivel teljessé vált a létszám. Bár tapasztalatai szerint általában a Beatles zenéje az idősebb generációk tagjait vonzza, hiszen ők nőttek fel abban korszakban, talán a koncert lehetőséget ad arra, hogy a fiatalabbak is megismerjék az együttes zenei sokszínűségét, hiszen a csapat több tekintetben is korszakalkotó volt, jóval többet tett le az asztalra, mint a korai évek populárisabb, egyszerűbb slágerei.Talán elég példának annyi, hogy annak idején úttörőként már a pszichedelikus, vagy éppen a hardrock hangzásvilággal kísérleteztek.

A Beatles számok kerek egészet alkotnak, amihez nincs mit hozzátenni, nem érdemes változtatni – méltatta Kántor István is a brit banda munkásságát. Hozzátette, zenészként ez annyiban jelent hátrányt, hogy nincs mozgástér, improvizációs lehetőség, mint a jazzben, és a bluesban. A sikerük titka több összetevőből áll.

A fiúk nagyon jól egymásra találtak, megérezték a korhangulatot, megtalálták a jó eszközöket, és nem mellékes, hogy őszintén csinálták. Ő maga annak idején idősebb testvérei révén ismerkedett meg az együttessel, tőlük kapta az első lemezét. Aztán annyira megkedvelte a csapat zenéjét, hogy kamaszként az említett baráti kör tagja is lett.

Mint elmondta, a szervezet teret adott a rajongóknak, hogy relikviákat, hanganyagokat szerezzenek be, cserélgessék azokat, koncerteket, találkozókat tartottak. Megmutatta első gitárpántját is, amelyen szép számmal akadtak Beatles jelvények. A koncertet pedig ha lehet még autentikusabbá tette, hogy Angliából beszerezett gitárja, és erősítője is olyan típus, mint amivel hajdanán a Beatles tagok is koncerteztek.

Beatles teszten is próbára tehették magukat

A tegnapi Beatles Nap résztvevői egy teszt erejéig próbára tehették az együtteshez kapcsolódó ismereteiket is. Minden bizonnyal egy rajongónak nem okozhatott nehézséget beikszelni a helyes válaszokat a három felkínált lehetőség közül, a laikusoknak azonban nem kis fejtörést okozhattak a kérdések. Például nem biztos, hogy mindenki tudja, hogy az 1966-ban megjelent Revolver címet viselő album borítóképet Klaus Voormann, egy német származású basszusgitáros és festőművész készítette, aki a Beatles tagok egyik legjobb barátja volt. Vagy azt, hogy az együttes volt az első rock zenekar, amely stadionban lépett fel, mégpedig több mint 55000 ember előtt 1965-ben a new-yorki Shea Stadium-ban. Talán azt sem mindenki számára egyértelmű, hogy a While My Guitar Gently Weeps című szám gitrászólóját Eric Clapton játszotta. A helyes megfejtők természetesen elnyerhették jutalmukat is, hiszen közöttük ajándékokat sorsoltak ki a koncert folyamán.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában