Ország-világ

2012.07.10. 14:44

Rendszerváltás az egészségügyben

Az Új Széchenyi terv uniós forrásainak köszönhetően folyamatosan fejlődik a hazai gyógyellátás.

BAMA

Az elmúlt fél évszázad legkomolyabb egészségügyi fejlesztése mehet végbe hazánkban a Kormány fejlesztéspolitikai elképzeléseinek nyomán, az európai uniós forrásoknak köszönhetően. Eddig több, mint 295 milliárd forint értékben valósultak meg, és további 84 milliárdra pályázhatnak hazai egészségügyi intézmények az Új Széchenyi Terv Gyógyító Magyarország program keretein belül.

Az elmúlt ötven esztendő legnagyobb egészségügyi beruházási hullámára az Európai Regionális Fejlesztési Alap és az Európai Szociális Alap teremt lehetőséget. A legfőbb cél az egészségmegőrzés, a szolgáltatások minőségének javítása, valamint az egészségügyi humánerőforrás fejlesztése.
Dr. Szócska Miklós az Emberi Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkára hangsúlyozta, hogy az Új Széchenyi Terv Gyógyító Magyarország Egészségügyi Programjának köszönhetően közel 380 milliárd forint áll rendelkezésre a járóbeteg és sürgősségi ellátás minőségének javítására, valamint az infrastrukturális és informatikai fejlesztésekre. A Kormány mintegy 84 milliárd forintos támogatást tervez biztosítani további egészségügyi fejlesztésekre.

Az infrastruktúrát fejlesztő pályázatok esetében mintegy 117 beruházás valósult meg, illetve zajlik jelenleg is 250 milliárd forintos támogatási összeg felhasználásával, és rövidesen további 60 milliárd forint is lehívásra kerülhet. Kiemelt fejlesztési terület a járóbeteg szakellátás, a struktúraváltást támogató infrastruktúra kialakítása, az egészségügyi központok adottságainak javítása, a sürgősségi ellátás, és ezen belül az Országos Mentőszolgálat és az Országos Vérellátó Szolgálat, valamint az újszülött-ellátás is.

A program hatékonyságát jól mutatja a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház ingatlanállománya és sürgősségi betegellátó központjának felújítása, amely mintegy 17 milliárd forintból valósult meg. Egy közel 5000 m2-es diagnosztikai épület már felépült, ahova az intézeti gyógyszertár, a vérellátó, a központi- és izotóplaboratórium, valamint a húszágyas nephrológiai egység került. További 511 millió forintból kibővült a 800 m2-es sürgősségi betegellátó centrum közel 50 m2-rel, és épült egy helikopter-leszálló pálya is. A 90 százalékos támogatást élvező beruházás során új traumatológiai sürgősségi ambulanciával, sürgősségi gyermek- és fertőző vizsgálókkal, illetve több mint száz új műszerrel gazdagodott a 400 ezer ember gyógyítását hivatott kórház.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában