reakció

2017.08.29. 22:01

Bakondi: Magyarország mindenkivel szolidáris, aki a terrorizmus ellen küzd

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint a biztos megoldás nem az, ha korlátlanul beengednek embereket Európába, és megpróbálják őket szétosztani.

Magyarország mindenkivel szolidáris, aki Európában a terrorizmus ellen védekezik – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kedden az M1-en kedden.

Bakondi Györgyöt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a német kancellár a nap folyamán Berlinben azt mondta: az Európai Unió még nem végezte el „házi feladatait” a menekültügyben, mert nem működőképes a dublini rendszer, és nem minden tagállam hajlandó részt venni a menekültek méltányos, tisztességes elosztásában.

Angela Merkel kijelentette, hogy a dublini uniós menekültügyi rendszer reformja és a menekültek tagállamok közötti elosztása ügyében is „intenzíven tovább kell dolgozni”, mert elfogadhatatlan, hogy a tagállamok csak akkor gyakorolják a szolidaritást, ha érdekük fűződik hozzá.

Bakondi György kiemelte: a szolidaritásnak nem lehet kizárólagos mércéje, hogy egy ország befogad-e „ismeretlen identitású, állampolgárságú és ismeretlen céllal érkezett” embereket egy központi döntés alapján. Hangsúlyozta: Magyarország, a kormány, a magyar emberek és a rendvédelmi erők szolidárisak mindenkivel, aki Európában védekezik „az illegális migráció, a terrorizmus, a bűnözés ellen”, a többi között rendőri erők külföldre küldésével, információcserével, képzéssel, technikai eszközök biztosításával vagy anyagi segítséggel például Szíriában.

Megismételte a kormány álláspontját arról, hogy a biztos megoldás nem az, ha „korlátlanul” beengednek embereket Európába, és megpróbálják őket szétosztani az Európai Unió tagállamai közt, hanem a külső határok védelme és az úgynevezett hotspotok létrehozása az EU-n kívül.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában