a reformáció hozadéka

2017.08.31. 21:45

Hoppál Péter: a tudás a hétköznapi ember számára is elérhető

A hit és a tudás a jövőnk két legfontosabb alapköve az államalapítás óta, a hit a megmaradás, a tudás pedig a fejlődés, a siker fundamentuma – hangoztatta a kultúráért felelős államtitkár csütörtökön Pécsen.

Hoppál Péter erről a baranyai megyeszékhely köznevelési intézményeinek tanévnyitóját követő ünnepségén beszélt, amelyen letették a Pécsi Református Kollégium 1 milliárd 320 millió forintból felépülő, több mint 3000 négyzetméteres alapterületű általános iskolai épületének alapkövét. Az államtitkár közölte, az építkezés ősszel kezdődik és a tervek szerint 2019 szeptemberére fejeződik be.

Az idén 500 éves reformáció vívmányait méltatva a politikus arról beszélt, hogy a tudás, az iskolázottság a reformációnak köszönhetően elért „a hétköznapi emberek szintjére”, és széles körben elterjedhettek a hitélet tanai, a műveltség alapjai.

A közoktatásra térve azt hangsúlyozta: „a kormány számos módon járul hozzá a gyermekek hatékonyabb oktatásához, neveléséhez Magyarországon, európai és világszinten is egyedülálló módon támogatva a családokat”.

Megjegyezte azt is, hogy a Pécsi Református Kollégium nyerte el a legnagyobb támogatási összeget az egyházi fenntartók számára kiírt mintegy 15 milliárdos iskolafejlesztési keretből.

Kádár Péter, a Pécsi Református Kollégium főigazgatója az ünnepségeket megelőző, a beruházás helyszínén tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a református egyház és kollégium közösséget épít a 21. század Magyarországa és ifjúsága számára. Az intézményvezető szólt arról is, hogy intézményük általános iskolája a kompetenciamérések országos mezőnyének első öt százalékában található, megelőzve ezzel az fővárosi és nagyvárosi átlagokat.

A 16. századi gyökerekkel rendelkező, tavaly 100 éves jubileumát ünneplő, a kommunista diktatúra kényszerszünete után idén 25 éve újraindult pécsi református iskolaközpontban ezer diákot nevelnek.

A reformáció 500 éves jubileuma alkalmából a kollégium sportcsarnokában tartották meg a pécsi köznevelési intézmények közös városi tanévnyitó ünnepségét. Az évnyitó istentiszteletet Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, az egyház zsinatának lelkészi elnöke tartotta. A tanévet Páva Zsolt polgármester nyitotta meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában