süket duma

2017.08.10. 08:11

Kiutasítottak két kubai diplomatát az Egyesült Államokból

Heather Nauert, az amerikai külügyminisztérium szóvivője a washingtoni döntést válaszlépésnek minősítette az amerikai diplomaták rejtélyes kubai megbetegedésére. Havanna indokolatlannak tartja a kiutasítást.

Az Egyesült Államok havannai nagykövetségén több alkalmazott megbetegedett, halláskárosodást szenvedtek. A szóvivő részleteket nem közölt, csak annyit mondott: folynak a vizsgálatok, és a diplomaták nincsenek életveszélyben.

A rejtélyes megbetegedések okairól egyelőre az amerikai sajtóban is csak találgatnak. Az AP hírügynökség szerint öt diplomata és több diplomatafeleség szenvedett súlyos halláskárosodást, ám egyetlen gyermeknél sem észleltek halláskárosodást vagy egyéb szimptómát.

A CNN hírtelevízió meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva „akusztikus támadásokról” beszélt, s azt vélelmezte, hogy nem érzékelhető, hanghatáson alapuló szerkezeteket helyezhettek el a diplomaták lakásaiban, s ezek okozhatták a súlyos halláskárosodásokat, és akár a többi tünetet is. A CNN tudósítója úgy tudja, hogy két diplomata a hazatérése óta hallókészülékre szorul.

A The Washington Post című lap nyomozati forrásokra hivatkozva felvetette: a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai azt is vizsgálják, vajon nem egy harmadik ország, például Oroszország hajtott-e végre titkos akciót, a kubai hatóságok tudta nélkül.

Havanna indokolatlannak tartja Washington válaszlépését. „Kuba soha nem engedné meg, hogy a területén bármilyen akciót hajtsanak végre akkreditált diplomaták vagy családtagjaik ellen. Kuba megerősíti, hogy kész együttműködni a helyzet tisztázásában” – közölte a havannai külügyminisztérium. Hozzátették, hogy átfogó és sürgős nyomozást indítottak az ügyben, miután az amerikai nagykövetség februárban értesítette őket erről.

Az Egyesült Államok és Kuba 2015-ben, több mint fél évszázadig tartó ellenséges viszony után állította helyre diplomáciai kapcsolatait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában