konfliktus

2017.08.25. 22:04

Szijjártó: Magyarországot senki sem rágalmazhatja következmények nélkül

Hozzátette, hogy hétfőn konzultál a hazarendelt hágai magyar nagykövettel, az ottani ideiglenes ügyvivő pedig bemegy a holland külügyminisztériumba.

A külgazdasági és külügyminiszter értékeli, hogy a holland külügyminiszter pénteken felhívta a távozó holland nagykövet kijelentése miatt, az M1 aktuális csatornának adott nyilatkozatában ugyanakkor hangsúlyozta: nem akarja élezni a konfliktust, de Magyarországot senki sem rágalmazhatja következmények nélkül.

Szijjártó Pétert azzal kapcsolatban kérdezték az M1 aktuális csatornán péntek este, hogy Gajus Scheltema távozó holland nagykövet a 168 órának adott interjúban egyebek mellett azt mondta, a szélsőséges iszlamisták „ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány”.

A miniszter elmondta: Bert Koenders holland külügyminiszter néhány órája telefonon felhívta őt, és azt mondta: „nyilvánvaló”, hogy nem tükrözi a holland kormány álláspontját, amit a nagykövet a terrorizmus és Magyarország összefüggéséről mondott, ettől elhatárolódott, és úgy fogalmazott, „nem boldog” a kijelentés miatt.

Bert Koenders kérte, hogy próbálják csökkenteni a feszültséget – idézte holland kollégája szavait Szijjártó Péter.

A miniszter arra kérte a holland tárcavezetőt, hogy ezt tegye világossá a nyilvánosság előtt is, ami – fűzte hozzá -, már megtörtént.

Hozzátette: hétfőn konzultál a hazarendelt hágai magyar nagykövettel, az ottani ideiglenes ügyvivő pedig bemegy a holland külügyminisztériumba, és „még egyszer ezt a beszélgetést lefolytatja”.

Hétfőn döntenek arról, hogy mi a következő lépés – közölte.

Szijjártó Péter kiemelte: a holland külügyminiszter világossá tette, hogy a nagykövet nem kormánya álláspontját képviselte és elhatárolódott ettől, ő pedig „értékeli ezt a telefonhívást”. Úgy folytatta: részletesen áttekinti a holland külügyminiszter nyilatkozatát.

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: nem akarja élezni a konfliktust, senkinek nem érdeke, hogy két EU-tagország egymással vitában álljon, de – fűzte hozzá – nem Magyarország kérte, hogy a holland nagykövet vonjon párhuzamot „a magyar kormány és a terrorszervezetek gondolkodásmódja között”, ezért nem lehet nagyvonalúságot elvárni ebben a helyzetben. Magyarországot senki sem rágalmazhatja következmények nélkül – jelentette ki.

Hangsúlyozta: a vita egy pontra vezethető vissza: vannak az Európai Unióban bevándorláspárti és biztonságpárti kormányok, a hollandok a bevándorláspártiak közé tartoznak, a magyar kormány pedig a magyar emberek biztonságát tekinti elsődleges kérdésnek. A miniszter úgy fogalmazott: ezt a diplomáciai vitát a két ország között a holland nagykövet „elfogadhatatlan” nyilatkozata okozza.

Szijjártó Péter jelezte azt is: a gazdasági kapcsolatokat nem érinti ez a diplomáciai probléma.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában