éhínség

2017.08.21. 15:06

Több mint hetvenezer gyerek halhat meg Kenyában

Mintegy 73 ezer kenyai gyerek szenved súlyos alultápláltságban, és halhat segítség híján éhhalált a pusztító aszály miatt.

Az afrikai ország északnyugati részén található Dél-Turkanában a legrosszabb a helyzet, ahol az öt év alatti gyerekek 12 százaléka súlyos akut alultápláltságban szenved a helyi egészségügyi hatóságok szerint.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), a Save the Children és más nemzetközi segélyszervezetek közreműködésével elkészített jelentés alapján Kelet-Pokotban, Manderában, Szamburuban és Nyugat-Pokotban is aggasztó a súlyosan alultáplált gyermekek aránya.

Eközben a kelet-afrikai országban csaknem 40 ezer várandós nő és szoptató anya nem jut elegendő táplálékhoz, 20 százalékkal emelkedett a számuk a tavalyi év adataihoz képest.

„Az aszály miatt tízezrek kerültek életveszélyes helyzetbe” – mondta el Francis Woods, a Save the Children ideiglenes országfelelőse. „Az aszály által leginkább sújtott térségekben élő családok nehéz helyzetbe kerültek, mert állataik elhullottak, és ezzel veszélybe került megélhetésük” – tette hozzá Woods. Közülük sokan naponta csak egyszer jutnak ételhez, és a túlélésért küzdenek. Woods szerint sok anya nem tud szoptatni, mert olyan éhes, hogy szervezete nem tud elég tejet termelni.

Az ENSZ szerint a kenyai élelmezési helyzet sokat romlott 2016 vége óta a pusztító aszály miatt, amely az ország 47 megyéjének felét érinti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában