székelyudvarhelyi eset

2017.09.15. 11:43

Kiderült, hogy ki az uszító román videóblogger

Marosvásárhelyen él, és kereskedelmi ügynökként dolgozik a székelyudvarhelyi filmjével elhíresült, Militianul (milicista) álnevet használó, videóblogger.

A kolozsvári Krónika újságírója nyomozta ki, hogy miféle ember ez a Milicista álnevű bajkeverő. A lap újságírója el is érte telefonon a videóbloggert, akinek a nevét is közölte, az illető azonban nem kívánt nyilatkozni.

A videóblogger Idegen a saját hazámban című, augusztus végén közzétett rejtett kamerás kisfilmje látszólag azt bizonyította, hogy egy nemzetközi áruházlánc székelyudvarhelyi áruházának a kültéri grillezőjében a románul meg sem szólaló elárusító nem szolgálja őt ki, mert románul szólítja meg.

A filmet az azóta eltelt két hét alatt 1,1 millióan nézték meg. Később azonban nyilvánosságra kerültek az áruház térfigyelő kamerájának a felvételei is, amelyek azt bizonyították, hogy a férfi fél órával a nyitás előtt próbált vásárolni, amikor elmagyarázták neki, hogy csak nyitás után szolgálhatják ki.

A rejtett kamerás felvételen a harmadik, nyitás előtt 13 perccel történt vásárlási kísérletét örökítette meg. Az eladó azt követően adta vissza a bloggertől korábban elvett pénzt, hogy megállapította: nem működik még a kasszagép.

A Milicista szeptember 7-én újabb részletet tett publikussá a székelyudvarhelyi felvételéből annak a bizonyítására, hogy az elárusító nem beszélt románul.

Az is közölte, hogy nincs baja a magyarokkal és az áruházzal, és nem akart uszítani, csak a tapasztalatát szerette volna megosztani.

A Krónika napilap megtudta: a blogger régebben taxisofőrként, újabban pedig kereskedelmi ügynökként dolgozik. Egy kereskedelmi kisvállalkozása is van, amely két embert foglalkoztat.

A videóbloggert az egyik megszólaltatott ismerőse úgy jellemezte: „feltűnési viszketegségben szenved, mindent ő tud a legjobban, mindenkit kioszt”. Korábbi szomszédai rosszindulatú és veszekedésre hajlamos emberként jellemezték.

A blogger korábbi magyarellenes megnyilvánulásairól nem tudtak a megkérdezettek, de a honlapjára a szélsőségesen nacionalista Corneliu Vadim Tudor néhai román politikus egyik xenofób beszédét is feltöltötte. A Krónika szerint a blogger a nagy nyilvánosságot kapott székelyudvarhelyi kisfilmje után mind a militianul.ro honlapot, mind vállalkozásának honlapját elérhetetlenné tette, és a közösségi hálón is befagyasztotta oldalát.

Az erős indulatokat felkavaró székelyudvarhelyi kisfilm közlése után a román fogyasztóvédelmi hivatal tízezer lejes (700 ezer forint) bírságot rótt ki az áruházra, az Országos Diszkriminációellenes Tanács viszont megállapította, hogy nem történt diszkrimináció, és a film készítője provokált.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) székelyudvarhelyi szervezetének elnöke, Ölvedi Zsolt ismeretlen személy ellen tett feljelentést etnikai uszítás miatt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Mikó Imre jogvédelmi szolgálata pedig az ügyben eljáró fogyasztóvédelmi iroda illetékesei ellen helyezett kilátásba feljelentést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában