Két jó barát

2017.09.22. 16:34

Orbán Viktor: kevesebb Brüsszelt, erősebb nemzetállamokat

A Lengyelországgal szembeni jogállami kritikák alaptalanok – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Varsóban, Beata Szydlo lengyel kormányfővel közös sajtótájékoztatóján. A magyar kormányfő politikai indíttatású, az inkvizícióshoz eljáráshoz hasonlónak minősítette a Lengyelországgal szembeni európai uniós fellépést.

Varsó, 2017. szeptember 22. Beata Szydlo lengyel kormányfõ katonai tiszteletadással fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a varsói miniszterelnöki hivatal elõtt 2017. szeptember 22-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A magyar kormányfő kifejezte Magyarország szolidaritását minden ehhez hasonlóban érintett tagállam felé. Kevesebb Brüsszelt, és erősebb nemzetállamokat kívánunk látni – fogalmazott, ezt az álláspontot jelölve meg a szerinte politikai indíttatású uniós eljárások okaként.

Nagy közös tervek

Lengyelországba érkezni azt jelenti, hogy az ember az EU egyik legsikeresebb országának lesz a vendége – jelentette ki Orbán Viktor. A lengyelek gazdasági, tudományos és kulturális teljesítményére nézve látható, hogy az unió jóval szegényebb lenne Lengyelország nélkül – tette hozzá. A lengyel GDP növekedése fantasztikus, az állam gazdasági teljesítménye húzóerő az EU számára – hangoztatta, megjegyezve: a magyarok, de a szlovákok és a csehek is ott vannak a lengyelek nyomában. Olyan régió miniszterelnökei találkoztak, amely nélkül az unió gazdasági teljesítménye jóval szerényebb lenne.

Azt mondta, a magyarok és a lengyelek jól működtek együtt a történelem során, és most is keresik ennek lehetőségeit. Közölte: Beata Szydlóval arról beszéltek, hogy egy-két nagy közös lengyel-magyar projektet mindenképpen el szeretnének indítani. Ha ehhez csatlakozik a többi visegrádi ország is, azt örömmel veszik – fűzte hozzá, jelezve: a konkrétumokról még tárgyalnak majd.

Lengyelországot tisztelet illeti

Orbán Viktor szavai szerint beszéltek Európa jövőjéről, és megállapították magukról: ha az unió jövőjével kapcsolatos viták fényében nézik, Lengyelország és Magyarország az eredeti, jelenleg hatályban lévő alapszerződés őre. Azért dolgoznak, hogy senki se térhessen el ettől a szerződéstől, amely a tagállamokból indul ki. „Mi ezt a gondolatot őrizzük” – fogalmazott.

A magyar miniszterelnök (j) számos magas rangú lengyel politikussal találkozott, így Jaroslaw Kaczynskival, a kormányzó lengyel nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnökével (b3) is.
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs / MTI

A szerződés szerint az EU alapját a minden országot megillető kölcsönös tisztelet és együttműködés szellemére kell építeni – mondta Orbán Viktor. Azt állapította meg, hogy ami ma az unióban Lengyelországgal kapcsolatban zajlik, az nem egyszerűen politikai hiba, hanem alapvetően tiszteletlenség. Holott Lengyelországgal a tisztelet hangján kellene beszélni, ahogy azt az EU alapszerződése is előírja – szögezte le.

Viták az Unióval

Beszéltek az EU-val fennálló vitáikról is. Orbán Viktor közölte: meghallgatta Beata Szydlo érvelését, és azt állapította meg, hogy alaptalanok a Lengyelországgal szembeni jogállami kritikák. Magyarország nem tartja helyesnek, ha bármely tagállammal szemben alaptalan jogállami kritikát fogalmaznak meg, ezt az unió nem engedheti meg magának – hangoztatta.

Azon meggyőződésének adott hangot, hogy a Lengyelországot ért kritikák politikai indíttatásúak, a folyamat „inkvizíciós eljárásra hasonlít”. Magyarország mindig szolidáris lesz azokkal, akikkel szemben ilyen eljárást akarnak megindítani – szögezte le.

Orbán Viktor megkoszorúzza az ismeretlen katona sírját Varsóban.
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs / MTI

Orbán Viktor kijelentette: olyan EU kell, amely nem teszi lehetővé, hogy az európai intézmények, különösen a bizottság „lopakodó módon” újabb és újabb jogköröket vonjon el a tagállamoktól. Kevesebb Brüsszelt, erősebb nemzetállamokat akarnak – mondta, hozzátéve: szerinte ezért támadják Lengyelországot.

A kelet-európai országok nem akarnak bevándorlóországok lenni

Közölte, hogy a találkozón a migráció is szóba került. Elmondta lengyel kollégájának, hogy Európában új helyzet alakult ki, élesen elvált egymástól a tagállamok két csoportja. Vannak azok az országok, amelyek már bevándorlóországok. Ezek jellemzően korábbi gyarmattartók, amelyek most bevándorlókra építenék a munkaerőpiacukat. A másik csoportba tartozók nem kívánnak bevándorlóországgá válni. Ezek a demográfiai problémáikat családpolitikával, a munkaerő-problémáikat gazdaság- és családpolitikával akarják megoldani.

Orbán Viktor kijelentette: az EU jövője azon múlik, hogy a két csoport hogyan tud megegyezni egymással. Úgy fogalmazott, nem látja fényesnek a jövőt, a kölcsönös elfogadás helyett ugyanis jelenleg a bevándorlóországok arra akarják rákényszeríteni a nem bevándorlóországokat, hogy ők is azokká váljanak. Bár a miniszterelnöki mandátum négy évre szól, a felelősség hosszabb időre, és nem akarnak olyan államot örökül hagyni, amely bevándorlóországgá vált – szögezte le.

Azt mondta, ők nem kritizálják a bevándorlóországokat, de elvárják tőlük: tartsák tiszteletben a magyar nemzet döntését, hogy nem akar azzá válni. Nem akar kevert népességet, nem akarja azt, amit másutt látni, hogy „a keresztény elem folyamatosan csökken”, és veszít az életet befolyásoló képességéből. Meg akarják védeni Magyarországot, és csak annyit kérnek, hogy ezt tartsák tiszteletben a bevándorlóországok. Ezt a magyarok kikövetelhetik, ehhez joguk van – nyomatékosította.

Szydlo: a lengyelek és a magyarok helyesen kezelik a bevándorlást

Beata Szydlo lengyel kormányfő a két kormányfő közös sajtóértekezletén elmondta: az Orbán Viktorral megtartott találkozón megerősítették Varsó és Budapest közös álláspontját az olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint amilyen a biztonság és a migrációs válság kezelése. „A kormányaink által választott út az illegális bevándorlás kezelésében helyesnek bizonyult” – szögezte le.

Orbán Viktor miniszterelnök és Beata Szydlo lengyel kormányfő távozik a miniszterelnöki hivatalban tartott sajtótájékoztatójukról
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs / MTI

A kvótaügyben hozott, illetve a jövőben várható európai bírósági döntésekre vonatkozóan elmondta: „Tudomásul vesszük az európai bíróságok döntéseit, a fő szempontnak azonban az állampolgáraink biztonságának kell lennie.” Varsó és Budapest támogatja az Európai Unió (EU) azon lépéseit, „amelyek a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett országokat segítik, valamint a migráció okainak legyőzését célozzák” – erősítette meg Szydlo.

Beszámolt arról is, hogy az EU ügyeiről tárgyalva megerősítették a közös álláspontot a kiküldött munkavállalók témájában. Felidézte: ez ügyben a V4-ek közös állásfoglalást dolgoztak ki. „Számítunk a térségünk vállalkozóinak érdekeit figyelembe vevő kompromisszumos megoldásokra” – húzta alá, kiemelve a fuvarozókra vonatkozó „külön megoldások” fontosságát. „Térségünk fuvarozói nem eshetnek áldozatul a bevezetendő változásoknak” – jelentette ki.

Szydlo szerint azonos a Brexittel kapcsolatos lengyel és a magyar álláspont a 2020-2026-os uniós költségvetésre, valamint a közös uniós piacra vonatkozóan is.

A magyar V4-elnökségről beszélve a lengyel kormányfő megköszönte, hogy az „jó és intenzív”. Úgy értékelte: a magyar soros elnökség sikere „mindnyájunk sikere lesz”. A V4-formáció „nagyon fontos számunkra, megmarad a lehető legszorosabb együttműködés színtereként” – hangsúlyozta Szydlo.

( Borítóképünkön Beata Szydlo katonai tiszteletadással fogadja Orbán Viktort a varsói miniszterelnöki hivatal előtt szeptember 22-én.

Forrás: MTI / Szigetváry Zsolt)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában