Akusztikus támadás

2017.09.18. 06:19

Rejtélyes megbetegedések a kubai nagykövetségen

Nemrég újranyitott havannai nagykövetségének bezárását mérlegeli az Egyesült Államok a kubai fővárosban szolgáló diplomatáinak rejtélyes megbetegedései miatt – mondta vasárnap New Yorkban Rex Tillerson amerikai külügyminiszter.

Tillerson ezzel kapcsolatos nyilatkozata az eddigi legerőteljesebb jelzése annak, hogy az Egyesült Államok kemény diplomáciai válaszra szánhatja el magát, lényegében kockára téve az amerikai-kubai diplomáciai kapcsolatok fél évszázad után 2015-ben, Barack Obama elnök kormánya által elhatározott történelmi újrafelvételét.

„Ez komoly ügy, tekintettel arra az egészségi károsodásra, amelyet egyes személyek elszenvedtek. Az érintett emberek egy részét hazahoztuk. Jelenleg értékeljük a helyzetet” – tette hozzá a külügyminiszter.

Az amerikai külügyminisztérium először augusztusban hozta nyilvánosságra, hogy

a havannai nagykövetségen dolgozó amerikaiak rejtélyes tünetekkel járó megbetegedésekben szenvednek: egyensúlyi zavarokkal küszködnek, jelentős halláskárosodásuk van, komoly fejfájások, agyduzzanatok, agykárosodások és kognitív zavarok gyötrik őket.

Eddig 21 amerikai diplomatánál észlelték a betegséget, amelyet nem tudnak pontosan diagnosztizálni. A jelenleg is folyamatban lévő részletes orvosi vizsgálatok szerint a diplomatákat „akusztikus támadások” érték: vagyis fizikai károsodásokat okozó, különleges hanghatásoknak tették ki őket mind munkahelyükön, mind otthonaikban. A betegek száma várhatóan nőni fog.

Fulton Armstrong, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik volt tisztségviselője, aki korábban Havannában dolgozott, az amerikai közszolgálati rádiónak (NPR) azt mondta: nincs ésszerű magyarázat a megbetegedésekre, „egyik rejtély a másikat követi”.

Pénteken öt republikánus szenátor követelt megtorló intézkedéseket Kubával szemben, levélben sürgette Rex Tillersont, hogy emlékeztesse a kubai kormányt a diplomaták iránti kötelezettségeire. Az öt politikus egyúttal azt is követelte az amerikai diplomácia irányítójától, hogy minősítse nemkívánatos személyeknek az Egyesült Államokban szolgáló kubai diplomatákat, és ha Havanna nem tesz értékelhető lépéseket a történtek teljes feltárására, akkor Washington zárja be nagykövetségét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában