utcai mulatság

2018.02.09. 18:27

Másfél millió turistát várnak a riói karneválra

Másfélmillió turistát vár a péntek este kezdődő riói karneválra a brazil metropolisz idegenforgalmi hivatala, ami mintegy félmillióval több az előző évinél, ám a város bevételei várhatóan nem tükrözik majd ezt az emelkedést: nagyjából a tavalyi, mintegy egymilliárd dollárt fogják elérni.

A látogatók többsége ugyanis nem a szambaiskolák hagyományos felvonulására vált jegyet az Oscar Niemeyer tervezte, több mint 72 ezer ember befogadására képes Sambódromóba, hanem az ingyenes utcai partikat (blocos) keresi fel, amelyekből ma már mintegy hatszázat rendeznek városszerte. 2007-ben, amikor Brazília gazdasága még virágzott, a riói karnevál idején csak 300 utcai mulatságot rendeztek.

Helyi idegenforgalmi illetékesek szerint idén a turisták egynegyede napi 100 dollárnál kevesebbet fog költeni, tavaly a látogatók 12 százaléka költött ilyen keveset.

A riói hatóságok és vállalkozások is inkább az utcai mulatságokra összpontosítanak. A brazil nagyváros tavaly hivatalba lépett polgármestere, Marcello Crivella a gazdasági recesszió miatt egyik első intézkedéseként a felére csökkentette a szambaiskolák támogatását, hogy a különbözetet a gyermekétkeztetésre fordíthassa. Emiatt az iskolák a karnevál bojkottjával fenyegetőztek.

Ugyanakkor ötezer fővel 17 ezerre növelték a rendőrök számát a szövetségi államban a péntektől szerda hajnalig tartó karneváli szezon idejére. Csak Rióban most először több mint háromezer biztonsági őrt is utcára vezényelnek, akik főleg az utcai karneválozókra vigyáznak.

„Ez a legnagyobb növekedés az utcára vezényelt rendőrök számában a riói karnevál történetében. Ekkora létszámra van szükség ahhoz, hogy az embereknek biztonságos karnevált szervezzünk anélkül, hogy a város más térségeiből vonnánk el erőket” – közölte Ivan Blaz, a riói rendőrség szóvivője.

Az utcai mulatságokon ingyen lehet részt venni vagy csak minimális belépődíjat kell fizetni, a karneválozóknak csupán az elfogyasztott ételre, italra kell költeniük.

A Sambódromo működtetői is megpróbálnak minél több kispénzű turistát megnyerni a szambaiskolák felvonulásaira, 14 ezer nagyon olcsó, háromdolláros belépőjegyet dobtak piacra, ám azok kevésbé jó helyekre szóltak és pillanatok alatt elfogytak. Aki mindenben a legjobbat akarja, annak 2000 dollárt kell fizetnie.

A 13 szambaiskola négy egymást követő estén vonul fel csoportokba osztva, a legnagyobb érdeklődés a különleges csoportba sorolt iskolák felvonulását övezi. Mindegyik csoport 75 percig mutatkozhat be a Sambódromo felvonulási útvonalán, 54 tagú zsűri pontozza őket. A nyertest szerdán fogják kihirdetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában