erős kötelék

2018.11.15. 23:59

Szépen gyógyulnak a nemrég szétválasztott bhutáni ikerlányok

A 15 hónapos gyerekek mindig próbálnak egymáshoz közel lenni és nem szeretik, ha külön ágyba teszik őket.

A melbourne-i Royal Children's Hospital munkatársa, Joe Crameri csütörtökön újságíróknak elmondta, hogy voltak ugyan kisebb problémák, de az ikrek felépülése jól halad.

A törzsüknél összenőve világra jött kislányok, Nima és Dava Pelden arccal egymás felé születtek, egy májon osztoztak, ülni nem tudtak, állni igen, de csak egyszerre.

A melbourne-i gyermekkórház 18 szakembere vett részt múlt pénteken a több mint hatórás műtétben, amely során sikeresen szétválasztották a lányok máját. A Crameri vezette operálócsoport számára nagy kihívást jelentett a lányok hasának rekonstrukciója. Crameri szerint a műtét során érintett területek a jelek szerint szépen gyógyulnak.

„A lányok kezdenek visszatérni egy jóval normálisabb élethez, már esznek és kezdenek mozgolódni” – mondta az orvos.

A kislányok felépülését felügyelő nővér, Kellie Smith szerint az ikrek között nagyon erős a kötelék. „Próbáljuk őket egy kicsit elválasztani egymástól, de mindig megoldják, hogy visszakerüljenek egymás mellé és a lábaikat összefonják” – mondta a nővér. Hozzátette: „eleinte megpróbáltuk őket két külön ágyba tenni, de az egyáltalán nem tetszett nekik, ezért most megint egy ágyban vannak, aminek nagyon örülnek, játszanak egymással, és ezt csodálatos látni”.

Nagyjából minden 200 ezer szülésre esik egy összenőtt ikerpár, 40-60 százalékuk élettelenül jön világra. Évente csak néhány elválasztó műtétet végeznek a világon.

A bhutáni családot a Children First Foundation nevű, ausztrál székhelyű jótékonysági alapítvány vitte Melbourne-be, Victoria állam állta az operáció 350 ezer ausztrál dolláros (71,8 millió forintos) költségeit.

A család a kislányok gyógyulása után térhet vissza a himalájai országba, amely a világ egyik legelzártabb, legszegényebb államának számít.

A melbourne-i gyermekkórházban 2009-ben már sikerrel hajtottak végre hasonló életmentő műtétet, akkor két bangladesi ikerlányt, Trisnát és Krisnát választották szét 32 órás munkával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában